Bondscomp. ronde 7: Vianen 1 verslaat koploper! Vianen 2 gedegradeerd na verlies…

Eerste team:

Zaterdag 4 maart is de zevende ronde van de externe competitie gespeeld. Het eerste team van Vianen wist een overtuigende overwinning op de koploper HMC Calder 2 te behalen: 5½-2½! Opmerkelijk genoeg lieten juist onze kanonnen Ulrich Dresen en Reiner Odendahl het afweten!.

04. maart 2006 Ronde 7

Bord Vianen/DVP 1 2202 HMC Calder 2 2112 5½-2½
1. Ulrich Perschke 2130 Jasper Broekmeulen 2196 ½-½
2. Ulrich Dresen 2305 Tim Mazajchik 2157 0-1
3. Reiner Odendahl 2343 Tom Verhoeven 2146 0-1
4. Thomas Lemanczyk 2189 Jeroen van den Bersselaar 2130 1-0
5. Jan Selten 2221 Ronnie de Hoog 2132 1-0
6. Toon van Lanen 2084 Bob Jansen 2009 1-0
7. Ornett Stork 2122 Remco Sprangers 2085 1-0
8. Frank Lommers 2221 Gert de Rooij 2044 1-0

Viaanse schakers verslaan koploper!
Door Ornett Stork

Voordat de wedstrijd begon waren we uitgenodigd bij de ouders van Marcel. Het was een mooie bijeenkomst waarbij we erg onder de indruk waren van de verhalen van zijn ouders en van Marcel zijn archief met krantenknipsels uit begin jaren 80 die een goed beeld geven van Marcel zijn prestaties maar ook van het schaakleven in de regio Cuijk uit die tijd. Arnout Arntz was eerste in een poule geeindigd voor ene Loek van Wely zo las ik tot mijn verbazing! We mogen als club dit moois copieeren van zijn ouders en zijn daar erg dankbaar voor. Verder blijk Marcel ook een erg groot Excelarchief met zijn openingsrepetoire te hebben opgebouwd, ook hier gaat iets mee worden gedaan.

Na soep en broodjes te hebben genuttigd moesten we met moeite weer over tot de orde van de dag en die was dat we tegen koploper HMC 2 uit Den Bosch moesten aantreden. Dit team bestaat uit een mix van jeugdspelers en oudergedienden die een paar keer kampioen zijn geworden en nu ook bovenaan staan. Vianen heeft dit jaar ondanks het hoge elogemiddelde nog niet veel bijzonders laten presteren en dit was een van de laatste gelegenheden dit seizoen om te laten zien dat we nog wel kunnen vlammen.

De opstelling was historisch te noemen, Jan Selten mocht voor het eerst in de geschiedenis van de Vrij Pion met de zwarten aantreden! Verder traden onze Duitse vrienden, na hun goede prestatie de vorige ronde, aan de eerste 4 borden op.

Na een uur spelen vond ik de meeste borden gelijk op gaan maar daarna ging het snel. Ullrich Perschke had in zijn geheel eigen stijl netjes remise gespeeld aan het eerste bord waarbij het evenwicht gedurende de partij niet verstoord is geweest. Frank Lommers, op eigen verzoek even aan het aansterken op bord 8, stond zo dacht ik als buurman een tikkeltje dubieus met 2 pionnen achterstand maar wel lichte compensatie maar in het middenspel werd zijn tegenstander na een doeltreffende combinatie tot opgeven gedwongen. Op de overige borden leek het ook goed te gaan zodat het er al snel naar uitzag dat we een ruime overwinning zouden behalen. Thomas die we een tijdje hebben moeten missen dit jaar speelde weer erg sterk in een complexe partij die hij keurig won.

Ikzelf speelde tegen de topscorer van onze klasse, Remco Sprangers, die vorig jaar nog in de promotieklasse van de NBSB speelde en nu 5,5 -6 had. De afgelopen maanden had ik tijd om veel te schaken op ICC en af en toe theorie te bestuderen en laat nu net mijn favoriete variant van de Najdorf op het bord komen. Wat is er zo leuk aan: de stelling is alles of niets waarbij een zet zwart fataal kan worden en wit druk moet blijven uitoefen want anders gaat zijn kwaliteitsachterstand hem fataal worden. De variant zo leerde ik via een DVD van Kasparov over de Najdorf heeft nog wel een grappige achtergrond. Tijdens een Interzonetoernooi in Stockholm in 1955 speelde 3 Argentijnen, waaronder Najdorf zelf, op dezelfde dag deze door hun voorbereide variant tegen 3 Russen. De 3 Russen speelde alle 3 tot de 13e zet dezelfde zetten waarna de partijen ieder een andere weg op gingen maar wel wonnen alle drie de Russen. Men dacht dat deze variant daarmee weerlegd was maar gelukkig kwam een jonge Bobby Fisher 3 jaar later met de zet 13. Th7. Tot zover ging mijn kennis ook en ik was blij dat ik het nu eindelijk eens in een normale partij tegen kreeg. De partij en de daaruit voortkomende heksenketel trok een hoop belangstelling maar nadat mijn tegenstander zijn koning naar h1 zette kreeg ik de tijd om mijn verdediging te verstevigen en vervolgens de partij af te maken.

Jan Selten heeft een aantal keren gedurende de wedstrijd remise aangeboden omdat hij zich toch wat onwennig voelde en iets minder stond, gelukkig weigerde zijn tegenstander dat en won Jan!! Smaakt dat naar meer? Het was kortom al 4,5- 0,5 en ook de overige partijen stonden goed voor ons zodat een monsterzege in het verschiet leek. Echter zowel Reiner als Ullrich Dresen, onze Duitse kanonnen, hebben het niet zo op Viaanse thuiswedstrijden zo lijkt het dit seizoen wel. Nadat ze tegen SMB 2 overigens terecht verloren, verloren ze nu 2 stellingen die er erg goed voor hen uitzagen. Toen was ome Toon uiteraard nog bezig, voor de zoveelste keer dit seizoen als laatste klaar. Keurig verzilverde hij zijn pionnetje meer in het eindspel zodat hij samen met mij topscorer is met 5 – 7.

Tweede team:

Het tweede team leed een dikke nederlaag tegen het derde team van dezelfde club uit ‘s-Hertogenbosch: 1½-6½.
Helaas is door deze nederlaag het tweede team definitief gedegradeerd.

Derde team:

Vianen 3 verloor ook. Zij speelden tegen ODI uit Uden. Het werd 2½-3½ voor ODI.
4. maart 2006 Ronde 8

Bord Vianen DVP 3 ODI 2½-3½
1.
2.
3.
4.
5.
6.

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>