Bondscomp. ronde 6: Vianen 1 haalt eerste overwinning! Vianen 2 verliest…

Eerste team:

Zaterdag 3 maart is de zesde ronde van de externe competitie gespeeld. Het eerste team van Vianen wist
HSC uit Helmond te verslaan: 4½-3½! en behaalde hiermee de eerste overwinning van het seizoen.
Het verslag van deze wedstrijd (met alweer veel dank aan Ornett).

3. maart 2007 Ronde 6

Bord Vianen/DVP HSC Helmond 4½-3½
1. Dennis Kerstens 2152 Ruben Venis 2275 1-0
2. Toon van Lanen Frans Janssen 0-1
3. Ulrich Dresen Bart Dekker 1-0
4. Ornett Stork Sebastiaans Smits 1-0
5. Ulrich Perschke Hugo Faber 0-1
6. Ivo Stork Maarten Smit 1-0
7. Wim Willems Marco de Waard 0-1
8. Hans Eshuis Hans Nacinovic ½-

De parel van Marit
Door Ornett Stork

Na vijf achtereenvolgende nederlagen voor het althans op rating 2e geplaatste eerste team van Vianen moest er wat bedacht worden om uit de malaise te komen. Als eerste had ik bedacht dat het schrijven van een verslag het team er toe zou dwingen goed te spelen omdat een verslag schrijven over een nederlaag niet leuk is om te schrijven en ook niet om te lezen. Jan, Toon en Arno zijn zelfs in trainingskamp in Ierland gegaan om scherp voor deze wedstrijd te zijn. Vervolgens kwam Dennis met een idee om te gaan brunchen voor de wedstrijd, een leuk plan dat we zeker nog een keer moeten gaan doen maar tenslotte kwam Hanneke, de vrouw van Dennis, met achteraf gezien het beste idee en dat was de komst van Marit. Voor de wedstrijd mochten we nieuwe wereldburger komen bewonderen en gelukkig kon Toon ons ophalen van Cuijk CS waarna de Tom Tom uiteraard moest worden ingezet voor het moeilijke ritje Cuijk – Beers en vervolgens de juiste boerderij in de grote stad Beers te vinden. Hierbij hadden we wel het grote probleem van een niet actuele database van de Tom Tom want ondanks dat de schoonouders van Dennis al 1,5 jaar in hun nieuwe huis aan de gildeweg 30 woonden was er volgens de Tom Tom niet zo’n huis. Pfff stress voor Toon maar gelukkig hadden de gebroeders Stork nog een paar padvinderachtige kwaliteiten en hebben we het huis gevonden. Marit was al het 9e kleinkind van de schoonouders van Dennis maar ons inziens de mooiste. Ze lag rustig te slapen en werd niet koud of warm van onze komst. Hierna moest er maar eens geschaakt gaan worden.

De opstelling was wel enigszins verrassend voor een wedstrijd die toch niet geheel onbelangrijk was. Voorzitter Jan die zelfs in trainingskamp in Ierland was geweest was gaan skiën, Wim Willems was bereid met ons mee te doen en Dennis was dermate vrolijk dat die zichzelf maar eens op 1 had gezet. We moesten tegen het sterke team van HSC uit Helmond dat ons vorig jaar met maar liefst 6-2 in de pan had gehakt.

Na de openingschermutselingen leek de wedstrijd gelijk op te gaan met uitzondering van de stelling van Wim die er al niet meer zo goed uitzag. Wim Willems verloor ook redelijk geruisloos. Aan bord 8 speelde Hans een spannende partij waarbij zijn tijdnood weer parten dreigde te spelen. Aan remise aanbieden dacht die niet maar toen zet 40 gehaald was zag de stelling er niet goed uit. Ivo had eens aan bord 6 plaatsgenomen en haalde weer eens zijn oude stijdwapen tegen de Wolga tevoorschijn. Het leuke aan die variant is dat in plaats van dat zwart de witte damevleugel onder druk zet, wit het omdraait en direct zwart op zijn koningsvleugel aanpakt, iets wat Wolga – spelers doorgaans helemaal niet prettig vinden. Na een misschien niet geheel correct kwaliteitsoffer van Ivo, maar verdedigen is ook een kunst, won Ivo makkelijk de partij: 1 – 1. Ullrich Perschke speelt dit jaar door allerlei fysieke problemen helaas niet zo sterk als we van hem gewend zijn en verloor redelijk overtuigend 1 –2.

Ikzelf had na zet 5 weer niets aan een eventuele voorbereiding want mijn tegenstander speelde een variant van het koningsindisch die ik nog nooit tegen me had gehad. Gelukkig kan ik wel goed improviseren en was mijn 8e zet nieuw voor mijn tegenstander. Hij vond deze zet dermate sterk dat die achteraf zei dat vanaf dat moment al verloren stond. Zelf vond ik dat wel wat te pessimistisch maar psychologisch werkte het wel en werd mijn tegenstander de hele tijd in het defensief gedrukt. Toen ik zelfs in de tijdnood van mijn tegenstander nu een keertje goede zetten deed was de overwinning daar: 2 –2. Ullrich Dresen speelde een degelijke Slavische opening en wikkelde af naar een eindspel dat die ijzersterk speelde en won verdiend 3 –2.

Dennis zijn laatste resultaten waren niet echt om over naar huis te schrijven (oa. remise tegen de chauffeur van het Dongense bekerteam) maar toen ik een blik wierp op zijn stelling vond ik dat zijn sterke tegenstander (die tot nog toe 4,5 – 5 had gescoord) nog wel wat te bewijzen had. Dennis had voor zijn doen ook nog genoeg tijd en wat nog belangrijker was hij zat ook bijzonder gemotiveerd achter het bord. En zowaar won Dennis aan bord 1 wat ons al op 4 punten bracht. Toen vond Hans het tijd om zijn halfje te scoren. Zijn tegenstander had in een eindspel weliswaar 2 pionnen meer en zelf durfde ik niet meer te kijken maar op een gegeven moment was het remise dankzij een dolle toren en allerlei patgrappen, bravo. 4,5 – 2,5 Helaas was de man in Ierse vorm op eigen bodem wat minder succesvol. Hij speelde ook tegen een sterke tegenstander die zijn openingen erg goed kent en Toon wist geen enkel voordeel uit zijn Tarrasch te halen en verloor na een moeilijk eindspel de partij. Nou hopelijk is dit de opmaat naar verdere successen maar bijzonder overtuigend was het nog niet. Voorlopig is elke wedstrijd er een waar het er om gaat maar misschien is dat ook wel zo aantrekkelijk.

Tweede team:

Het tweede team verloor helaas tegen Checkmate uit Weert: 3½-4½. Degradatie is onvermijdelijk geworden.

3. maart 2007 Ronde 5

Bord Vianen/DVP 2 Checkmate 3½-4½
1. Janssen, A.P.J. Briels, R. 1-0
2. Kempen, W.H.M. Schouten, E. 0-1
3. Frowein, N. Laan, R. van der ½-½
4. Sonnenberg, M. Alphen, R. van 0-1
5. Hermanussen, R. Janssen, H. ½-½
6. Langeveld, M. Hornix, M. ½-½
7. Wijst, P. v/d NO 1-0
8. Berkel, C. van Klundert, M.J. van de 0-1

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>