Bondscomp. ronde 4: Vianen 1 aan kop! Vianen 2 verliest…

Eerste team:

Zaterdag 24 november is de voor het eerste team van Vianen de vierde ronde van de externe competitie gespeeld.   Het eerste team van Vianen wist Paul Keres 2 te verslaan: 5-3! en voert nu de lijst aan in de competitie.   Het verslag van deze wedstrijd (met alweer veel dank aan Ornett):

24. november 2007 Ronde 4

Bord Paul Keres 2 Vianen/DVP 1 3-5
1. Lukas Boutens 2185 Reiner Odendahl 2376 0-1
2. Anton Rosmuller 2071 Ulrich Dresen 2289 0-1
3. Evert van Heel 2043 Thomas Lemanczyk 2187 0-1
4. Hein Piet van der Spek 2042 Ivo Stork 2195 1-0
5. Erik Oosterom 2096 Ornett Stork 2143 0-1
6. Maartje de Jonge 2070 Dennis Kerstens 2155 1-0
7. Gabriel Smit 2033 Ulrich Perschke 2097 0-1
8. Jan Jaap Janse 2110 Toon van Lanen 2057 1-0

Verslag Paul Keres – Vianen 1
Door Ornett Stork

Omdat het al lang geleden is dat het eerste team een verslag geschreven heeft, vond ik tussen het wit verven van het plafond (dit werd van harte gestimuleerd door mijn vriendin) op zondag wel weer eens tijd om iets van het eerste team te laten horen. In tegenstelling tot het vorige jaar gaat het redelijk voorspoedig met onze resultaten maar gezien onze hoge gemiddelde elorating mag dat ook wel. Toch winnen we maar weinig wedstrijden met een ruim verschil, de tegenstand is vaak taai en hardnekkig en bovendien spelen een groot aantal spelers maar 1 keer per maand en dat is echt te weinig. We moesten vandaag tegen het 2e team van Paul Keres uit Utrecht, de stad waar ik tegenwoordig ook werk, voor Ivo en mij was dit meer een thuiswedstrijd dan het verre Vianen. Op weg naar het mooie denksportcentrum belandde ik in Kanaleneiland, een zogeheten prachtwijk waar toevallig de moskee net uitstroomde en ik me in Mediterrane sferen waande. Ik kon vervolgens onder een brug door langs het Amsterdam- Rijnkanaal en ik trof meteen een groot hek aan waarachter het denksportcentrum gevestigd was. Of dit hek nou symbolisch was voor de tegenstelling tussen de wijk aan de ene kant van de weg en de wijk aan de andere kant weet ik niet, ik had geen tijd voor sociologisch onderzoek. Ik dreigde lange tijd alleen simultaan te moeten geven maar tegen enen kwamen de eerste teamgenoten gelukkig binnendruppelen. Bij Paul Keres speelt de sympathieke Anton Rosmuller die ook nog een jaar bij ons heeft gespeeld. Anton werd zo geïmponeerd door de dressed for success kleding van mijn broertje dat hij prompt ook zijn knopen van zijn colbert dichtknoopte. Onze Duitse collega’s kwamen een kwartiertje te laat vanwege stauer maar gingen vandaag snel van start. Thomas Lemanczyk speelde met wit tegen de Anand van Paul Keres. Gelukkig leek die alleen qua tempo van zetten op de wereldkampioen want Thomas won vrij gemakkelijk. Er leek niets aan de hand want volgens mij stonden we toen op elk bord goed en leek een 6 of 7 punter wel in de maak. Niets van dit alles, in mum van tijd werden we op een 3-1 achterstand gezet door in tijdnood handig opererende tegenstanders. Toon Bierkeet van Lanen had volgens mij wel ervaring met de ietwat ongebruikelijke openingszetten van zijn tegenstander en leek dwars door de witte stelling heen te snijden, alternatieven om te winnen leken rijkelijk aanwezig. Wat ik begrepen heb, kostte het veel tijd om het goede plan te kiezen, werd een lange rochade over het hoofd gezien en sloeg de tactisch bekwame tegenstander in de tijdnood van Toon toe. Ttsja een partij kan op en neer gaan, 1 – 1 derhalve. Dennis the menace speelt de laatste paar jaar ondoorgrondelijke en spannende partijen waarbij die soms van de beste kan winnen maar ook van wat mindere goden kan verliezen. Na een Engelse opening en een moeilijk middenspel kwam Dennis tot een kansrijke aanval met matdreigingen maar zijn tegenstandster verweerde zich goed in wederzijdse tijdnood. De vlag van Dennis viel op de 40e zet in een ongeveer gelijke stelling, 2- 1. Ivo leek na een rustige Italiaanse opening beter te staan en had de beschikking over een erg mooi loperpaar. Ook hij had veel tijd nodig om een winstzetting te vinden en werd overtroefd in tijdnood 3-1. Toen moest er nog wat gebeuren op de overige borden. Uli Perschke speelde een riesenpartie, maar het afmaken duurde mede doordat die altijd te snel zet langer dan verwacht maar uiteindelijk maakte Uli het mooi af. 3 – 2 Ikzelf mocht tegen Erik Oosterom spelen die ook intern bij LSG speelt. Ik had me niet op hem voorbereid maar wist dat die veel theorie kent. Vroeger had ik tegen het Slavisch op zet 4 iets van Dc2 of Db3 gespeeld maar ik heb me tegenwoordig voorgenomen meer hoofdvarianten te spelen en die leer je alleen maar door ze in een echte partij uit te proberen. De opening kende ik van Morozevich met zwart en mijn kennis liep tot zet 14, gelukkig was dat wederzijds. Ik speelde op zet 14 niet de beste zet om het voorzichtig uit te drukken, maar gelukkig mijn tegenstander vervolgens ook niet en werd het een echte wedstrijd. Daarin wist ik mijn kleine plusje naar een eindspel af te wikkelen wat gemakkelijk te winnen was. 3- 3 Toen waren Odendahl en Ullrich Dresen nog bezig, onze kanonnen. Odendahl kreeg Hollands tegen en speelde een creatieve variant die ik niet kende. In tijdnood was het spannend en hadden beide partijen kansen. Na de 40e zet bleef er een grappig eindspel over waarin Reiner als een pacman langzaam alles van zijn tegenstander opat. 4 – 3 Tenslotte was Ullrich Dresen nog bezig tegen Anton Rosmuller. Ullrich wint dit jaar zijn partijen geruisloos en zonder noemenswaardige complicaties schuift die zijn tegenstanders weg. Ook in deze partij kwam Anton af en toe met lastige zetten en dreigingen die Dresen alle pareerde en vervolgens won 5-3. Al met al weer een interessant gevecht. Na afloop hebben we gegeten bij een Utrechtse ontdekking van mij, café Olivier wat zeker aan te bevelen is.

Tweede team:

Het tweede team verloor helaas tegen Maarheze: 5-3. Vianen/DVP 2 begon met zes man. Als tussenstand werd zeer knap 3-3 bereikt met nog twee betere stellingen in het verschiet. Helaas mocht dit niet baten.

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>