Valse start met beperkte schade voor Vianen/DVP

Afgelopen zaterdagmiddag stond in Vianen de eerste ronde van de KNSB op het programma. Vianen/DVP, dit jaar uitkomend in de eerste klasse A, ontving promovendus AAS uit Amstelveen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van AAS dat op dit niveau gespeeld wordt. Dit betekent ook meteen dat de teamgrootte van 8 naar 10 spelers gaat. En juist hier zit AAS met een probleem omdat men zich niet heeft weten te versterken voor het nieuwe seizoen.

Derhalve speelde AAS met enkele minder sterke spelers op de laatste borden. Omdat Vianen/DVP op volle oorlogssterkte was leek winst binnen bereik. Het liep evenwel anders. Meteen al na de opening ging kopman Reiner Odendahl aan bord 1 onderuit met zwart vanuit een Siciliaanse opening.  Toen vervolgens Ulrich Dresen aan bord 2 tegen een jeugdspeler verloor en Ulrich Perschke vanuit gewonnen positie aan bord 3 volledig misgreep stond er 0-3 op het scorebord en leek een drama aanstaande.

Door winstpartijen van Dennis Kerstens aan bord 8 en teamchef Toon van Lanen aan bord 10 leek de spanning weer terug te komen; 2-3. Ivo Stork wist op kundige wijze een mindere stelling aan bord 6 met wit remise te behouden. Ornett Stork speelde een gecompliceerde partij aan bord 7 met de zwarte stukken. Door goed spel wist hij een onduidelijke stelling om te zetten in winst waardoor een gelijke stand van 3.5-3.5 ontstond. Toen Frank Lommers met zwart aan bord 5 na het missen van enkele kansen in remise moest berusten stond het 4-4 .

De 2 overgebleven partijen beloofden niet veel goeds. Marco Huysmans stond er niet goed voor met zwart aan bord 9 en de nieuwe Viaanse aanwinst Markus Köhler stond aan bord 4 met wit ook eerder slechter dan beter. Een nederlaag leek onafwendbaar. Echter als een duveltje uit een doosje wisten beide remise uit het vuur te slepen waarmee de eindstand 5-5 genoteerd kon worden. Gezien de sterkte van de tegenstander een tegenvaller, maar gezien het wedstrijdverloop toch een meevaller.

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>