Vianen/DVP pakt winst in 3-e ronde KNSB

Na een eerder gelijkspel thuis en een verliespartij in Utrecht werd het voor de schakers van Vianen/DVP tijd matchpunten te gaan scoren. De derde ronde werd afgelopen zaterdag thuis in het Akkertje gespeeld tegen middenmoter de Eenhoorn uit het Noord Hollandse Hoorn.

Op papier was Vianen/DVP met een gemiddelde ELO-rating van net boven de 2,200 net even sterker dan de tegenstander. Dat het geen gemakkelijke middag ging worden werd duidelijk na verlies van Ulrich Perschke met zwart aan bord 3 en Frank Lommers met wit aan bord 6. Met remises van de nieuwste aanwinst Dirk Schockenbäumer (Solingen/Duitsland) met zwart aan bord 7 en Ivo Stork met wit aan bord 10 viel er een tussenstand van 1-3 te noteren.

Aan de stellingen op de overige borden kon worden opgemaakt dat verlies voor de hand lag. Toen kwam de ommezwaai. Dennis Kerstens wist zijn kwaliteit meer met wit aan bord 8 te verzilveren; 2-3. Geheel onverwacht wist Reiner Odendahl aan bord 1 uit een remise achtig eindspel een vol punt binnen te halen. Met vervolgens winst voor Ulrich Dresen aan bord 2 met wit was de achterstand omgezet in een voorsprong van 4-3.

Toon van Lanen wist met wit aan bord 4 een studie-achtig eindspel met paard, loper en 2 pionnen tegen toren en 2 pionnen om te zetten in winst waardoor 5-3 werd bereikt. De laatste 2 partijen stonden slecht. Ornett Stork met zwart aan bord 5 stond een loper achter tegen 2 pionnen en Marco Huysmans met zwart aan bord 9 stond 2 pionnen achter.

Toen Ornett Stork op miraculeuze wijze in flitsende tijdnood remise uit het vuur wist te slepen waren beide matchpunten binnen : 5½-3½. Marco Huysmans gaf ondanks 2 pionnen minder goed verzet en leek even de remise binnen bereik te hebben. De tegenstander wist toch nog het eindspel te winnen. Hierdoor werd een eindstand bereikt van 5½-4½.

(met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>