Vianen/DVP terug naar 2e klasse

Verslag van de wedstrijd BSG –Vianen/DVP 17-04-2010:

De schakers van Vianen/DVP hebben afgelopen zaterdag in Groningen de 1-e klasse KNSB niet kunnen behouden. De laatste ronde werd gemeenschappelijk gespeeld. Met 4-6 moest in BSG de meerdere worden erkend.

Vianen/DVP moest het stellen zonder kopman Reiner Odendahl. Desondanks werd het toch een spannende wedstrijd. Marco Huysmans wist met zwartdirect na de opening een stuk te winnen aan bord 10. De eerste verliespartij kwam ook al snel. Aan bord 2 had Dirk Schockbaeumer met zwart weinig kans tegen grootmeester Berelowitsch. Toen Francois Wehkamp met zwart aan bord 8 stukverlies leed en voorzitter Jan Selten ondanks openingsvoordeel met wit aan bord 9 op remise bleef steken was de tussenstand 1½-2½ in het voordeel voor BSG.

Markus Koehler speelde met wit aan bord 5 het eindspel niet nauwkeurig genoeg en moest een verloren toreneindspel opgeven. Ornett Stork deed aan bord 7 met wit goede zaken. In een mooie aanvalspartij kon zijn tegenstander een mataanval alleen verhinderen door zijn dame te offeren waarna het punt genoteerd kon worden. Ulrich Perschke wist aan bord 1 met wit verdienstelijk een remise te scoren waarmee de tussenstand 3-4.

Intussen was wel duidelijk dat in de andere wedstrijd Caissa ging winnen van Utrecht 2. Dit betekende dat Vianen/DVP met een gelijkspel de klasse zou behouden. Uit de resterende 3 partijen moesten dus 2 punten worden gescoord. Ulrich Dresen stond aan bord 3 mit wit wat minder, Toon van Lanen had met zwart aan bord 4 een klein voordeel en Frank Lommers had met zwart een pion meer in een dame-eindspel aan bord 6. Het kon dus nog.

Toen ging Ulrich Dresen onderuit aan bord 3 waardoor het 3-5 stond. Er moest dus gewonnen worden aan de resterende borden. Toon van Lanen kwam tegen internationaal meester Pliester niet verder dan remise waarna degradatie een feit was. Toen ook het dame-eindspel bij de partij van Frank Lommers in remise verzandde was de einstand 4-6 een feit.

Na een verblijf van 2 seizoenen in de hoogste amateurklasse is Vianen/DVP weer terug in de 2-e klasse. Voor het komende seizoen is de doelstelling duidelijk: terug naar de 1-e klasse.

(met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>