Stroeve start Vianen 1…(+verslag van Ornett!)

Eerste team:

Het eerste team van Vianen is niet verder gekomen dan een 4-4 gelijkspel tegen Rijswijk. Heel veel dank aan Ornett voor het schrijven van dit verslag!

24. september 2005 Ronde 1

Eerste team

Bord Vianen/DVP 1 Rijswijk 4-4
1. Ulrich Dresen (z) Rob van Helvoort ½-½
2. Jan Selten Bas Kommer ½-½
3. Frank Lommers Alexander Cupido 0-1
4. Thomas Lemanczyk Michael Hoving ½-½
5. Dennis Kerstens Roel Leezer 1-0
6. Ulrich Perschke Tony Goudriaan ½-½
7. Ornett Stork Paul vd Berg 0-1
8. Toon van Lanen Harry vd Stap 1-0

Stroeve start Vianen 1
Door Ornett Stork

Wat de reden mag zijn dat het eerste van Vianen nu al 2 jaar achtereen zeer matig begint is nog de vraag maar het feit is dat het eerste team nu al achter de feiten (koplopers/ andere favorieten voor de promotie) aanloopt.

Afgelopen zaterdag moest het eerste team aantreden tegen Rijswijk, een team wat volgens de berekeningen van de heer Elo het wel eens erg moeilijk moest gaan krijgen in de 2e klasse. Dit terwijl Vianen 1 verreweg de hoogste gemiddelde elo van alle teams in de 2e klasse D heeft (en bijna van de gehele 2e klasse). Nu waren wij wel zo aardig om 2 van onze sterkste spelers niet op te stellen voor deze wedstrijd (er werd zelfs voorgesteld om Ivo in Rijswijk vooruit te spelen maar dat bleek niet mogelijk te zijn voor onze tegenstander, dat mag volgens de regels maar al te sportief vind ik het niet) waardoor onze gemiddelde rating wel flink daalde maar nog steeds flink hoger was dan die van onze tegenstander.

Tijdens de wedstrijd bleek van een krachtsverschil op rating geen sprake te zijn, integendeel we mochten blij zijn met het uiteindelijke resultaat 4 – 4. Ik ga maar eens een naar mogelijke redenen gissen: 1. De zomerslaap van de spelers van Vianen 1: de meeste spelers spelen bijna geen wedstrijden in de zomer alhoewel de heer Frank Lommers zich nu schaakkampioen van Sardinie mag noemen, bij deze gefeliciteerd. De enige die wel regelmatig aan toernooien heeft meegedaan was onze Toon die dan ook de enige regelmatige overwinning boekte.

Misschien moet de rest van het team een voorbeeld aan Toon nemen of maar weer eens een snelschaaktoernooi voor aanvang van het seizoen organiseren!?
2. Met het Morragambiet waren twee spelers van Vianen niet zo ervaren. Toch lag het niet aan de opening zoals in de 2 partijanalyses zal blijken, beide zwartspelers kregen een flinke
positieve waardering van ons Frits. Maar de constante dreiging die van de witten uitging was toch teveel, 2 – 0 voor de Morra. Deze opening moet maar eens goed worden bestudeerd.
3. Enkele spelers van ons wisten niet dat ze tegenstanders troffen met 100 a 200 elopunten minder dan zijzelf. Voor mij maakt het niet uit hoe hoog iemand zijn elo is maar met name onze duitse spelers spelen scherper tegen zwakkere spelers dan tegen sterkere. In ieder geval was het nu snel remise aan bord 1 en 2, terwijl de situatie op de andere borden nou niet van dien aard was om snel remise te maken.
4. Een tegenstander die, dat moge ook gezegd worden, gewoon sterk speelden. Er werd goed gevochten en geofferd door hun en dat is naar mijn mening ook de juiste manier om sterkere tegenstanders aan te pakken.

De wijze waarop de 4 – 4 tot stand kwam bood weinig lichtpuntjes voor de rest van het seizoen. Laten we hopen dat we nu wakker zijn geschud en dat we de volgende keer beter bij de les zijn. Om niet helemaal negatief te zijn ook nog een paar positieve kanttekeningen.
• Ohne Schnurrbart zag Ullrich Perschke er jaren jonger uit!!
• Het bezoek aan de Turk na afloop was erg gezellig.
• Dankzij de aanwezigheid van Stork senior wist het 3e team een 6-0 monsteroverwinning te boeken, de tegenstanders durfden niet eens meer op te komen dagen toen zij hoorden dat er een Stork zou worden opgesteld.
• De bar werd uitstekend bemand door een debutante!!

Door Frits Snijders – Rijswijk

Zaterdag 24 september de eerste wedstrijd in de KNSB-competitie. Om de uitgangspositie duidelijk te maken: Vianen gemidelde Elo van 2228, Rijswijk 2050. Na het bekend worden van
de opstellingen bleek dat aan ieder bord Vianen een 100 punten Elo-overschot of meer had. Rob v Helvoort hield een 2300+ kanon goed inbedwang en haalde het eerste halfje binnen.
Snel gevolgd door Bas Kommer die een remise-aanbod aanvaarde. Zijn tegenstander was bang voor een mogelijke variant die echter niet bleek te kloppen. Daarna had hij wel een beetje
spijt, want hij stond echt beter. Michael Hoving bracht het derde halfje binnen. Na een kleine onnauwkeurigheid leek hij grote problemen te krijgen. Na van de schok bekomen te zijn ging Michael er eens goed voor zitten en wist alle gevaren t bezweren. Paul vd Berg is nieuw en wilde zijn visitekaartje even afgeven. Dat deed hij en hoe!!!!! Een stukoffer op de lange
termijn werd gevolgd door een voorbeeldig gevoerde aanvoer. Net toen zijn tegenstander dacht ook eens iets anvallends te moeten proberen sloeg Paul definitief toe. Alexander Cupido speelde weer Morra. In mijn ogen had hij eerst weinig compensatie voor de gambietpion. Natuurlijk ging het weer langs afgronden. Zijn tegenstander weigerde een remise-aanbod, om zichzelf vervolgens fantastisch op te knopen. Roel speelde Evans. hij is een groot kenner van deze opening, helaas zijn tegenstander ook. Roels remisevoorstel werd verworpen en ook hier leek het even alsof ons dat de volle winst zou opleveren. Helaas overzag Roel in vliegende tijdnood de winst (DK: het gaat hier om 34.Txe6! wat mijn tegenstander niet zag. Na 34…fxe6 35.Tf1 wint wit. De computer kwam echter nog met 34…Da2!!. Er was dus niets aan de hand en ik stond steeds wat beter) en wist zijn tegenstander handig gebruik te maken van diezelfde tijdnood. Op de 40 ste zet ging Roel k.o. door tijdsoverschrijding. Tony speelde uitstekend. Ik denk dat het evenwicht nooit echt verbroken is
geweest. Beide spelers moesten zeer alert blijven in een lastige stelling. Remise was een terechte uitslag. Harry vd Stap tenslotte mocht invallen. Lekker als je tegenstander zo’n 250 elopunten meer heeft. Heel lang heeft Harry standgehouden. Helaas kon zijn tegenstander vlak voor de tijdcontrole gebruik maken van een foutje. Harry heeft uit alle macht geprobeerd te keepen, maar zijn tegenstander liet niet meer los.
Rijswijk: Uiteindelijk dus een zeer fraaie 4-4 uitslag, waar we voor getekend zouden hebben bij het begin van de wedstrijd. De kop is er dus af. We gaan proberen om de goede lijn door te trekken in de volgende wedstrijd. Zaterdag 15 oktober spelen we thuis tegen SMB 2. Vianen: Al met al teleurstellende uitslag, maar gelukkig nog alles in eigen hand voor het kampioenschap.

Tweede team:

Het tweede team stelde ook teleur met een ruime nederlaag tegen Schavo. Hier had misschien meer in gezeten.

Vianen 2 – Schavo 2.5-5.5

v.l.n.r. Raymond en Marcelv.l.n.r. Raymond en Marcel

Helaas ging Vianen 2 ten onder tegen Schavo, Tilburg. De twee topborden (zie foto v.l.n.r. Raymond en Marcel) lieten onnodig wat steken vallen.
Op de foto hieronder zien we v.l.n.r.v.a.n.v. Martijn, Pieter, Arnout en Arno in actie.

v.l.n.r.v.a.n.v. Martijn, Pieter, Arnout en Arno

v.l.n.r.v.a.n.v. Martijn, Pieter, Arnout en Arno

Bord Vianen/DVP 2 1787 Schavo 1933 2½-5½
1. Marcel Castricum 2085 (z) Dennis Brokken 2157 0-1
2. Raymond Schreurs 1909 Bert-Jan Panjoel 2004 0-1
3. Pieter van de Wijst 1779 Bram van Huygevoort 2006 ½-½
4. Martijn Sonnenberg 1837 Ernest van Moorsel 1860 1-0
5. Berrie Kremers 1679 Jan Douwes 1964 0-1
6. Hylke Reitsma 1613 Joost van den Bighelaar 1910 ½-½
7. Arno Janssen 1653 Frank Schouten 1777 ½-½
8. Arnout Arntz 1741 Norbert Harmanus 1786 0-1

24. september 2005 Ronde 1

Vianen 2 – Schavo 2.5-5.5

Helaas ging Vianen 2 ten onder
tegen Schavo, Tilburg. De twee topborden
(zie foto links v.l.n.r. Raymond en Marcel) lieten onnodig
wat steken vallen.
Op de foto hieronder zien we v.l.n.r.v.a.n.v.
Martijn, Pieter, Arnout en Arno in actie.

Bord Vianen/DVP 2 1787 Schavo 1933 2½-5½
1. Marcel Castricum 2085 (z) Dennis Brokken 2157 0-1
2. Raymond Schreurs 1909 Bert-Jan Panjoel 2004 0-1
3. Pieter van de Wijst 1779 Bram van Huygevoort 2006 ½-½
4. Martijn Sonnenberg 1837 Ernest van Moorsel 1860 1-0
5. Berrie Kremers 1679 Jan Douwes 1964 0-1
6. Hylke Reitsma 1613 Joost van den Bighelaar 1910 ½-½
7. Arno Janssen 1653 Frank Schouten 1777 ½-½
8. Arnout Arntz 1741 Norbert Harmanus 1786 0-1

Derde team:

Helaas wisten de tegenstanders van Vianen 3 niet dat ze moesten schaken. Vandaar een 6-0 overwinning.

24. september 2005 Ronde 1

Bord Vianen/DVP 3 Den Bosch Noord 6-0
1. NO 1-0
2. NO 1-0
3. NO 1-0
4. NO 1-0
5. NO 1-0
6. NO 1-0

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>