Vianen/DVP onder de maat in Spijkenisse

Verslag van de wedstrijd Spijkenisse – Vianen/DVP 08-01-2011:

Voor Vianen/DVP loopt het seizoen niet volgens de verwachtingen. De poging om weer terug te keren naar de 1-e klasse KNSB leek de vorige ronde met het gelijke spel tegen Haarlem al vervlogen. Voor de 5-e ronde stond de uitwedstrijd tegen Spijkenisse op het programma. Met een ELO gemiddelde (speelsterkte indicator in het schaken) van bijna 2,200 was DVP de sterkste op papier, Spijkenisse moet het met 125 punten minder doen.

De wedstrijd begon met een verrassing. Topscorer Ulrich Perschke met een 100% score van 4 uit 4 ging met zwart aan bord 4 al snel in de fout. Met snelle remises van Ulrich Dresen met zwart aan bord 2 en Dirk Schockenbäumer met zwart aan bord 6 kwam de tussenstand op 1-2. Reiner Odendahl wist met een overtuigende winst met zwart aan bord 1 de zaak weer gelijk te trekken.

Vervolgens verloor Markus Köhler met wit aan bord 5, een zwart paard wist vernietigend de witte stelling binnen te komen. De achterstand werd door Toon van Lanen met zwart aan bord 8 weer recht getrokken. De witspeler offerde in de opening een pion en greep mis in de aanval. Hiermee was de tussenstand 3-3 met nog twee partijen te gaan, Ivo Stork aan bord 3 en broer Ornett aan bord 7.

Ivo Stork had met wit een slechte opening achter de rug en had een pion minder.  Zwart wist 2 vrijpionnen te creëren die wit teveel werden. Hiermee was de stand 3-4 en gelijkspel het hoogst haalbare voor DVP. Ornett Stork wist met wit een veelbelovende stelling te bereiken in het eindspel nadat hij eerder minder had gestaan. Hij bouwde zijn voordeel verder uit en winst leek voor het grijpen. Diverse winstkansen deden zich voor maar Stork wist ze niet te vinden. Hiermee eindigde de laatste partij in remise en kon de eindstand 3½-4½ genoteerd worden.

Met een plaats in de middenmoot is promotie niet meer aan de orde voor DVP. Met de thuiswedstrijd tegen koploper Kenemmer Combinatie in de volgende ronde moet zelfs aan klasse behoud gedacht gaan worden.

(met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>