Gelijkspel voor schakers Vianen/DVP

Verslag schaakwedstrijd Vianen/DVP – Oegstgeest ‘80 09-04-2011:

Voor Vianen/DVP stond er buiten de eer niets meer op het spel in de 8-e ronde van de landelijke KNSB klasse 2C. Tegenstander Oegstgeest ’80 dat gedeeld laatste stond had de matchpunten harder nodig. Oegstgeest verscheen met 2 IM’s (Internationaal Meester) aan bord 1 en 3.

De eerste beslissing viel aan bord 8 waar Ornett Stork met wit herhaling van zetten toeliet waardoor remise na 19 zetten een feit was. DVP kwam door winst van Ulrich Perschke op voorsprong. Hij kreeg met scherp middenspel een winnende aanval.

Oegstgeest ’80 kwam weer langszij dankzij winst aan bord 1. Hier had kopman Reiner Odendahl  van DVP zich met zwart bediend van een aggressieve openingsopzet. Zijn tegenstander verdedigde zich nauwkeurig. Toen Odendahl zich enkele onnauwkeurigheden liet ontglippen was verlies een feit.

Toon van Lanen wist met rustig positioneel spel een gunstige stelling te bereiken met zwart aan bord 7. Toen zijn tegenstander het geduld verloor en onterecht enkele pionnen offerde was winst een feit. Oegstgeest wist wederom de stand gelijk te trekken met winst aan bord 3. Hier zag Frank Lommers met zwart een loperoffer op f7 over het hoofd waarop pionverlies volgde. Zijn tegenstander wist dit nauwkeurig uit te spelen. Tussenstand 2½-2½.

Ulrich Dresen had met wit aan bord 2 niet veel weten te bereiken. Hij stond een stuk tegen 2 pionnen achter. Het was toch een verrassing toen de, op papier veel minder sterkere tegenstander, remise aanbood. Dit werd door Dresen snel aangenomen: 3-3.

Winst leek voor DVP in het verschiet te liggen met 2 betere stellingen op de laatste borden 4 en 5. Echter toen Dennis Kerstens met zwart aan bord 5 in een toreneindspel met een pion meer, een verkeerde koningszet uitvoerde moest hij plotseling knokken voor remise. Intussen had Markus Koehler met wit aan bord 4 de gehele partij een licht voordeel gehad. Verder kwam hij niet waardoor remise een feit was: 3½-3½.

Ondertussen moest Dennis Kerstens nog knokken voor de remise die hij uiteindelijk, met nog een minuut op klok, binnen haalde. De eindstand van 4-4 gelijkspel was nu een feit. Oegstgeest mag de laatste ronde voor klassenbehoud gaan spelen terwijl er voor DVP ook in de volgende ronde weer niets op het spel staat.

(met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>