Vianen/DVP op koers met 5-3 winst

Verslag schaakwedstrijd Toren Arnhem VSV 2 – Vianen/DVP 17-12-2011:

De vierde ronde trad Vianen/DVP aan tegen de reserves van Toren Arnhem. De Toren trad aan met groot verschil in speelsterkte. Aan bord 1 speelde grootmeester Ruud Janssen (elorating 2,500). Verder diverse jeugdspelers mee met een speelsterkte van rond de 1,850. De Toren had alle eerste 3 ronden verloren. DVP wist uit de eerste 3 rondes 5 matchpunten te scoren.

Ulrich Perschke had met zwart aan bord 2 een valse start. Na een misgreep in een Pirc opening kwam hij direct in verloren stelling terecht waarna opgave volgde. Ornett Stork wist met wit aan bord 5 tegen een Koningsindische opstelling van zwart weinig te bereiken. Direct na de opening werd tot remise besloten. Markus Köhler leek aanvankelijk met zwart aan bord 4 serieuze problemen te hebben tegen een gesloten Siciliaan. Het eindspel bleek hij beter te beheersen dan zijn jonge tegenstander waarop winst volgde en de stand weer gelijkgetrokken werd (1½-1½).

Ulrich Dresen zette DVP op voorsprong met winst aan bord 3. Hij won vanuit een Grünfeld opening een pion en manoeuvreerde allengs naar een gewonnen positie. Op de 36-e zet stond zwart schaakmat. DVP’s kopman Reiner Odendahl speelde tegen grootmeester Janssen aan bord 1 met wit een spectaculaire partij. Het is niet de eerste keer dat Odendahl opmerkelijke prestaties levert tegen sterke spelers. Zo heeft hij namen als Timman en Tiviakov aan zijn zegekar hangen. Hij leek wederom een huzarenstukje af te leveren, echter grootmeester Janssen wist met kunst en vliegwerk de remisehaven te bereiken.

Mark Agterberg bracht DVP het eerste matchpunt . Met zwart aan bord 8 kreeg hij een Siciliaan met 2.c3 tegen. Aanvankelijk had hij enig nadeel maar met nauwkeurig spel vocht hij zich terug. In het eindspel leek hij voordeel te hebben, maar niet genoeg voor winst. Tussenstand: 4-2.

Toon van Lanen maakte winst voor DVP definitief met een overwinning met de witte stukken aan bord 7. Vanuit een taaie Franse opening wist van Lanen langzaam maar zeker een aanval tegen de zwarte koning te beginnen. Deze leverde kwaliteitswinst op. Dit bleek nog niet beslissend omdat zwart over een gevaarlijke vrijpion beschikte. Toen uiteindelijk een torenoffer de pion stopte bleef een gewonnen eindspel over.

Als laatste speelde Ivo Stork met zwart aan bord 6. Vanuit een Spaanse opening wist Stork al snel voordeel te bereiken dat hij verder uitbouwde. In gewonnen positie bleek wit plots over een dameoffer te beschikken dat geforceerd tot pat leidde. Hierdoor miste zwart de winst.

Met de eindstand 3-5 is DVP 2 matchpunten verder en staat tweede op de ranglijst met 7 matchpunten en 18½ bordpunt. Veldhoven voert de ranglijst aan met 7 matchpunten en 20 bordpunten uit 4 rondes. 7 januari 2012 staat voor Vianen de thuiswedstrijd tegen Zevenaar op het programma. Aanvang 13:00u in gemeenschapshuis ’t Akkertje in Vianen.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>