Vianen/DVP laat kans op koploperschap liggen.

Verslag schaakwedstrijd Vianen/DVP – Zevenaar 07-01-2012:

In de vijfde ronde van landelijke schaakklasse 2D traden de schakers van Vianen/DVP thuis aan tegen het op papier zwakke Zevenaar. De speelsterkte van DVP was ruim 200 punten gemiddeld hoger.

Als eerste ging kopman Reiner Odendahl met zwart aan bord 1 onderuit. Vanuit een gelijke opening liet hij een gevaarlijke witte aanval toe die tot mat leidde. Een onverwacht resultaat gezien het enorme verschil in speelsterkte op papier.

Toon van Lanen trok de stand weer gelijk met winst aan bord 7. Met zwart nam hij een pionoffer aan dat als gevaarlijk te boek staat. Wit kreeg krachtig tegenspel maar met nauwkeurig verdedigen wist van Lanen de winst binnen te halen. Thomas Lemanczyk bouwde de voorsprong uit met winst aan bord 6. Met de witte stukken wist hij vanuit de opening een klein voordeel te behalen dat snel werd omgezet in winst.

Na deze 2-1 tussenstand voor DVP ging het de verkeerde kant op. Ulrich Dresen vergreep zich in gelijke stelling met wit aan bord 2. In plaats van af te ruilen naar remise ging hij op winst spelen en greep in tijdnood mis. Toen ook Ornett Stork opgaf met wit aan bord 4 was de tussenstand 2-3. Stork liet kwaliteitswinst toe direct na de opening en kwam deze fout niet meer te boven.

Ulrich Perschke speelde remise met zwart aan bord 5. In het middenspel miste hij winst waardoor hij in een wat mindere stelling terecht kwam. De stelling wist hij echter remise te houden. Toen ook Dennis Kerstens de remisehaven bereikte was de tussenstand. 3-4.

Alleen Mark Agterberg was nog bezig met wit aan bord 8. Direct na de opening kwam hij in een slechte stelling terecht. Door slecht spel van zwart wist de Beuningse aanwinst van DVP een mindere stelling om te buigen naar een gewonnen eindspel. Hiermee werd de eindstand 4-4 en mocht DVP nog blij zijn met een matchpunt. Omdat koploper Veldhoven in Arnhem van ASV verloor laat DVP een mooie kans op het koploperschap liggen.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

1 reactie »

 
 

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>