DVP op titelkoers

Verslag schaakwedstrijd HSC Helmond- Vianen/DVP 31-03-2012:

In de uitwedstrijd tegen HSC heeft DVP in de 8-e ronde goede zaken gedaan. Met de Helmondse schakers in degradatiegevaar en DVP op jacht naar de titel stond er veel op het spel. De eerste beslissing was voor DVP. Aan bord 6 won Thomas Lemanczyk met de zwarte stukken. Direct na de opening won hij een pion. Toen de witte stelling verder instortte was het punt binnen.

Aan bord 2 speelde Reiner Odendahl met zwart het scherpe Wolga gambiet. Wit verkreeg twee vrijpionnen op de damevleugel, zwart actief stukkenspel in het centrum. Toen wit remise aanbood op de 26-e zet werd dit aangenomen.

Toon van Lanen verkreeg met wit aan bord 5 vanuit de Schotse opening direct al ruim voordeel.  Enkele zetten later hield zwart het voor gezien en was het 2-e winstpunt binnen voor DVP. Kort daarop won Mark Agterberg met zwart aan bord 8. Na een Siciliaanse opening met f4 ontstond een gelijke stelling. Na een mindere zet van wit toonde Agterberg met sterk spel aan ook deze middag weer de betere te zijn. Met 6 punten uit 8 wedstrijden is hij de onbetwiste topscorer van DVP.

Frank Lommers speelde met wit aan bord 6 de Engelse opening. In de tijdnoodfase net voor de 40-e zet bleek hij over de betere zenuwen te beschikken. Een mindere stelling werd in winst omgezet. Een tussenstand ½-4½ was het gevolg waarmee de 2 matchpunten binnen waren. De eerste en enige verliespartij was voor Ulrich Dresen met de witte stukken aan bord 3. Op de 21-e zet greep hij mis met kwaliteitsverlies als gevolg.  Dit verlies kwam hij niet meer te boven.

Ulrich Perschke verdedigde zich met de Hollands verdediging met zwart aan bord 4. Na enkele winstkansen in tijdnood te hebben gemist restte een remisestelling. Als laatste speelde Ornett Stork met wit aan bord 1 tegen de sterkste schaker van HSC. Stork had zich terdege voorbereid op het Grunfeld Indisch hetgeen ook op het bord verscheen. Hij verkreeg voordeel uit de opening en bouwde dit verder uit. De uiteindelijke winstpartij kan als indrukwekkende prestatie de boeken in.

De eindstand werd hiermee 2-6 in het voordeel van DVP. Door de winst van medekoploper ASV uit Arnhem tegen hekkesluiter de Toren uit dezelfde plaats zal de laatste ronde spannend worden. Op 21 april aanstaande ontvangt DVP thuis in Vianen medekoploper ASV. Een van beide teams zal kampioen worden. DVP heeft aan 4-4 voldoende om terug te keren naar de hoogste amateurklasse van Nederland. Aanvang van de wedstrijd is 13:00u.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>