Titelstrijd in klasse 2D bleef tot de laatste minuut spannend!

Hoe zal zaterdag 21 april 2012 later de geschiedenis ingaan: als de dag van de val van het kabinet Rutte of als de dag van de sensationele ontknoping in de 2e klasse D? In Vianen en omstreken in ieder geval het laatste want dat er het nodige heeft plaatsgevonden is duidelijk en veel spannender kan een schaakwedstrijd niet eindigen.

Vooraf hadden Vianen en ASV Arnhem hun best gedaan om de laatste wedstrijd van het seizoen tot een belangrijke te maken door bijna al hun wedstrijden te winnen en na 8 speelrondes gelijk aan kop te staan met een gelijk aantal matchpunten en een lichte voorsprong aan bordpunten voor Vianen zodat ASV Arnhem moest winnen en Vianen aan een 4 – 4 gelijkspel genoeg had om kampioen te worden.

Van te voren was het wel duidelijk dat de teams elkaar niet veel zouden ontlopen: ASV Arnhem en Vianen zo wees het verleden uit zijn aan elkaar gewaagd en de vorm van de dag zou bepalen wie er kampioen zou worden.

De diverse wedstrijden werden bijzonder voorzichtig opgezet: gesloten Siciliaans en het Engels voerden de hoofdtoon.
Na het eerste uur was onze sterk schakende barman en voorzitter Jan Selten optimistisch over de Viaanse stellingen en het zag er toen inderdaad goed uit. Maar de Arnhemmers namen het roer in handen in het 2e en 3e uur, op nagenoeg alle borden ging het merkwaardig genoeg steeds slechter voor Vianen.

De eerste die klaar waren waren onze Duitse teamgenoten:
Ullrich Perschke speelt dit jaar niet zo sterk als we van hem gewend zijn en ook nu zag er voor hem aan bord 5 somber uit. Tegenstander Dirk Hoogland speelde sterk en hoewel Ullrich doorgaans na afloop flink kan mopperen over het om zeep helpen van zijn kansen was die nu rustig dus waarschijnlijk is die vrij regelmatig van het bord geschoven: 0 – 1.

De andere Ullrich speelde aan bord 1 tegen de Arnhemse topscoorder Leon van Tol. De opening was een robuuste waarbij het er even naar uitzag dat Ullrich Dresen een klein voordeel had maar uiteindelijk werd het snel remise: 0,5 – 1,5.

Tenslotte speelde Reiner Odendahl tegen Otto Wilgenhof op bord 2. Na een koningsindische opening stond Odendahl licht beter maar tegenstander Wilgenhof kan altijd een wat mindere stelling ombuigen met een tactische wending. Of het nu kwam doordat Wilgenhof een aardige val voor Odendahl inbouwde of dat deze laatste simpelweg een dame blunderde ontging deze verslaggever enigszins omdat die zelf aan het spelen was maar het leidde in ieder geval tot een capitulatie van Odendahl: 0,5 – 2,5

Frank Lommers speelde op bord 7 tegen Remco de Leeuw. De partij begon wat traag omdat de Leeuw geen zin had in een al te scherpe opening, vervolgens lukte het Lommers wel om er wat sambal bij te gooien maar counterde de Leeuw schitterend door zijn toren voor een loper aan te bieden wat Lommers bijna niet kon aannemen. Uiteindelijk won de Leeuw, die dit seizoen een mooie score heeft behaald, vrij snel: 0,5 – 3,5!!!

Al met al zag het er voor Vianen op dat moment net zo somber uit als de onheilspellende wolken boven Vianen, ASV had immers genoeg aan een punt uit de resterende 4 wedstrijden om kampioen te worden.

Vianen – ASV was gelukkig een thuiswedstrijd zodat de tegenwoordig alleen in thuiswedstrijden meespelende Dennis Kerstens op bord 5 kon worden opgesteld. Een Vianen met of zonder Dennis maakt nog wel wat verschil uit. Tegenstander Richard van de Wel speelde een Pirc waarbij de dames snel werden geruild en er een positionele partij ontstond waarbij het nodige werd gemanoeuvreerd, iets wat Dennis doorgaans erg goed af gaat. In wederzijdse tijdnood viel de beslissing en won Dennis Kerstens: 1,5 – 3,5

Uw verslaggever Ornett Stork speelde op bord 3 tegen Eelco de Vries. De onderlinge stand voor deze wedstrijd was 1 – 1 (2 remises) maar de laatste keer dat ze tegen elkaar hadden gespeeld was maar liefst 22 jaar geleden (ik word oud…) dus interessant om te kijken hoe de verhoudingen er nu voor staan.

Na een zeer creatieve opening van de Vries waren beide spelers denk ik na zet 2 al out of book. Lange tijd leek het gelijk op te gaan maar in de tijdnoodfase had Stork een mooi paard tegen een manke loper van de Vries. Rond de 40e zet leek het moment om te oogsten voor Stork aangebroken, Fritz gaf zelfs een +13 waardering aan voor de stelling van Stork!
Helaas moest Stork op de roemruchte 40e zet (waarvoor hij nog wel 6 minuten tot zijn beschikking had) een keuze maken tussen een briljant einde (+13) van een mooie partij of een andere zet die ook voor de hand lag. Helaas koos Stork voor de 2e mogelijkheid waardoor de Vries een eeuwig schaak kon afdwingen.
Beide spelers dachten dat dit eeuwig schaak onafwendbaar was maar Fritz gaf nog een andere mogelijkheid aan voor de Vries die tot een wat betere stelling had kunnen leiden voor hem, anyway 2 -4.

Uitblinker van het seizoen en topscoorder van de 2e klasse D Mark Agterberg speelde op bord 6 tegen Sander Berkhout. Mark had moeite om een plan te bedenken in het middenspel en stond moeizaam. Zijn stelling hing aan een zijden draadje maar je bent in vorm of niet en Mark begon de nodige complicaties in te bouwen. Tegenstander Berkhout blunderde onder druk plotsklaps een loper weg waarna Agterberg een nog niet eens heel makkelijke stelling ijzersterk afmaakte: 3 -4

Toen leek een klein wonder in de maak en rustte de zware last op de schouders van teamchef Toon van Lanen om er een Viaans mirakel van te maken. Toon is door zijn indrukwekkende positionele gemanoeuvreer doorgaans als laatste klaar.

De partij die Toon gisteren op bord 8 tegen een Arnhems invaller speelde was een goed voorbeeld van zijn stijl. Zeer langzaam en behoedzaam spel waarbij het leek of de Arnhemse tegenstander compleet de weg kwijt was en al zijn stukken op vreselijke velden had gezet en Toon alleen nog maar een keer dwars door het centrum de stelling had moeten openbreken. Het publiek dat zich inmiddels in ruime getale om het bord van Toon en zijn tegenstander had verzameld, kon het soms niet aanzien.

Toen beide spelers nog maar 5 minuten voor de rest van de partij hadden werd het helemaal een onnavolgbaar gekkenhuis:

 • Toon bleef maar hardnekkig volhouden met manoeuvres aan de randen van het bord in plaats van zijn geluk eens te vinden in het centrum van het bord.
 • Hij blunderde vervolgens een kwaliteit weg tot afgrijzen van het Viaanse publiek.
 • Waarna Toon eindelijk zich verlost leek te voelen van de druk op zijn schouders en hij eindelijk door het midden begon op te stomen.
 • Zijn tegenstander een onreglementaire zet deed die Toon becommentarieerde met: dat mag niet van de bond!!

Waarna er geen een goede zet meer uit handen van zijn tegenstander kwam en Toon en Vianen letterlijk in de laatste 2-3 minuten van het lange seizoen kampioen werd!! Vianen promoveert voor de 4e keer naar de 1e Klasse KNSB!!
Toen was het tijd voor bier, Chinees en lang napraten en het bleef nog lang gezellig!!

Nog een paar bemerkingen mijnerzijds:

 • Alle hulde voor onze Arnhemse tegenstanders die bijgedragen aan dit spektakel en die zeer goed tegenstand geboden hebben. Uiteindelijk moest er een kampioen worden en dat had zeer zeker ook ASV kunnen zijn.
 • Een stad als Arnhem met 2 grote schaakclubs en waar veel geschaakt wordt, verdient een plek in de 1e klasse: hopelijk volgend jaar kampioen.
 • Onze Duitse vrienden waren in andere jaren altijd goed voor topscores, dit jaar viel het wat tegen maar alle vertrouwen dat het volgend jaar weer beter gaat.
 • Misschien moeten we proberen alle wedstrijden thuis te gaan spelen want dan kan Dennis nog vaker meedoen: hij passeert eindelijk de 2200 elo – grens en heeft een tpr van rond de 2400+ en dat voor iemand die maar een paar wedstrijden per jaar speelt!
 • Alle lof voor het Viaans scoutingteam die onze topscoorder heeft gescout.
 • Mark Agterberg maakt een briljant debuut voor Vianen: 7-9 in je eerste seizoen, hopelijk maakt Smirnov je nog beter!!
 • Teamchef Tonie zo zie ik heeft ook aardig wat puntjes dit jaar verzameld en dan te bedenken dat die regelmatig gestressed heeft waar onze oosterburen bleven.
 • Alle andere Viaanse spelers zeer zeker ook bedankt voor de inzet, punten en leuke tijd.

Voor volgend jaar worden nog ambitieuze spelers gezocht die dit leuke en gezellige team willen versterken zodat we met een ruime selectie in de 1e klasse kunnen spelen.

(Met dank aan Ornett Stork voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

2 reacties »

 
 • Erik zegt:

  Gefeliciteerd!!
  Eigenlijk ben ik wel erg benieuwd naar die partij van Toon ;-)

 • Toon van Lanen zegt:

  Dag Erik,

  Zelden zoveel aan mekaar gezwijnd.
  Stuur svp even je email adres naar antoniusvanlanen@gmail.com dan stuur ik je de partijen. Wel onder de voorwaarde dat je geen commentaar op het niveau gaat geven.

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>