DVP verliest openingswedstrijd in Amsterdam

Verslag schaakwedstrijd Caissa Amsterdam- Vianen/DVP 15-9-2012:

DVP heeft zijn eerste schaakwedstrijd in de landelijke klasse 1B tegen Caissa uit Amsterdam verloren. Het op papier veel sterkere Caissa wist het verschil in elo rating uit te drukken in een winst van 6½-3½. Echter DVP liet toch nog een kans liggen. Door de promotie vorig seizoen bestaat DVP-1 weer uit 10 spelers.

De eerste opmerkelijke score was voor de jeugdige nieuwkomer Jermo Kooijmans die dit seizoen DVP is komen versterken. De talentvolle Beuningenaar wist een op papier veel sterkere tegenstander tot overgave te dwingen. Een uiterst goed voorbereide opening met wit vormde de basis, gevolgd door erg secuur spel. Een goed voorteken van hopelijk nog meer sensaties dit seizoen.

Caissa trok de stand weer gelijk doordat Dirk Schockenbäumer aan bord 8 met zwart in een theoretische Siciliaan het eerst het spoor bijster raakte. Met een verdienstelijke remise van Frank Lommers met wit aan bord 3 bleef de stand gelijk.

Met remises van Jan Selten met zwart aan bord 6 en Mark Agterberg met eveneens zwart aan bord 10 was het nog steeds gelijk, 2½-2½. Ulrich Perschke verloor met enkele onnauwkeurige zetten met wit aan bord 7. Vervolgens verraste Fidemeester Ulrich Dresen met wit aan bord 2 door van grootmeester Hans Ree te winnen. Laatstgenoemde greep in gewonnen stelling mis en verloor door tijdsovertreding. Hiermee werd de stand 3½-3½.

Vervolgens verloor Ornett Stork met wit aan bord 5. Vanuit een Hollandse Stonewall wist zijn tegenstander langzaam maar zeker voordeel te verkrijgen en met een breekzet verkreeg zwart een gewonnen positie. Toen kwam er een kans voor DVP; Toon van Lanen wist met zwart aan bord 4 een gewonnen positie te bereiken met uitzicht op 4½-4½. Echter op de 40-e zet, net voor de tijdscontrole greep van Lanen mis. Na lang nadenken wist zijn tegenstander een winstzet te vinden waardoor de partij verloren ging. Hiermee was de winst voor Caissa binnen; 5½-3½.

Kopman Reiner Odendahl wist met wit aan bord 1 tegen een aanmerkelijk zwakkere tegenstander geen voordeel te bereiken. In een wat mindere stelling speelde Odendahl op winst maar overspeelde zijn hand op de 45-e zet waarna ook hier verlies voor DVP genoteerd werd.

Een verwacht verlies dus voor DVP in de openingswedstrijd. Op 6.10.2012 staat de thuiswedstrijd tegen RSR Ivoren Toren uit Rotterdam op het programma. RSR behoort net als DVP op papier tot de zwakkere teams in de klasse 1B. Met het oog op klassebehoud een belangrijke wedstrijd voor DVP.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>