DVP verliest tegen Wageningen

Verslag schaakwedstrijd Vianen/DVP – Wageningen 24-11-2012:

Voor de 4-e ronde in de KNSB competitie 1-e klasse B stond voor DVP de thuiswedstrijd tegen Wageningen op het programma. Met niemand minder dan Jan Timman in de geledingen een sterkere tegenstander op papier.

Frank Lommers speelde aan bord 3 met zwart. Vanuit een Wolga opening kwam hij niet in gevaar en wist de stand gelijk te houden: remise. Vervolgens werden voor DVP 2 verliezen genoteerd. Jan Selten ging met wit aan bord 4 ten onder. Hij verkreeg vanuit een Siciliaanse opening met 2… a6 een minder eindspel met een slechte loper tegen sterk paard. Dit werd door zijn tegenstander kundig uitgespeeld. Mark Agterberg verloor ook met wit aan bord 6. Hij verkreeg geen voordeel van een geweigerd damegambiet en greep op de 31-e zet mis met torenverlies als gevolg.

Ornett Stork speelde met zwart aan bord 5 net als Lommers het Wolga gambiet. Ook hij kwam nimmer in gevaar met remise als gevolg. De tussenstand 1-3 beloofde niet veel goeds voor DVP. Met remisepartijen voor Dennis Kerstens (zwart aan 9) en Ulrich Perschke (wit aan 10) werd de achterstand niet kleiner.

Aan bord was een spannende partij ontstaan tussen Reiner Odendahl met zwart tegen Jan Timman met wit. Een kleine 3 jaar geleden wist Odendahl nog te winnen en ook nu leek hij rond de 30-e zet weer de beste papieren te hebben. Echter in tijdnood wist Timman de partij naar zich toe te trekken met 2 vrijpionnen die sterker bleken dan het door Timman geofferde stuk.  Met 2-5 op het scorebord en 3 partijen in gelijkwaardige posities leek verlies onafwendbaar.

Jermo Kooijmans wist de spanning erin te houden met zwart aan bord 7. Vanuit een Siciliaanse opening met 2.c3 wist hij met zwart een klein voordeel op te bouwen. Met goed spel wist hij dit voordeel om te zetten in winst. Ulrich Dresen scoorde met wit aan bord 2 een remise in wat mindere stelling. Hiermee kwam de tussenstand op 3½-5½ en was verlies voor DVP definitief. Toon van Lanen wist aan bord 8 met wit een minder eindspel op remise te houden. Hij had vanuit een Schotse opening geen echt voordeel weten te bereiken. De eindstand was hiermee bereikt: 4-6.

Met 2 punten uit 4 wedstrijden vecht DVP tegen degradatie. Er staan nog 3 teams op matchpunten die met DVP elkaar nog allen treffen. Daarmee is alles nog in eigen hand.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>