DVP verliest ruim tegen Sas van Gent

Verslag schaakwedstrijd Het Witte Paard Sas van Gent – Vianen/DVP 15-12-2012:

De 5-e ronde van de klasse KNSB-1B bracht voor DVP de uitwedstrijd tegen Het Witte Paard uit Sas van Gent. Geen makkie omdat HWP kampioenskandidaat is en DVP degradatiekandidaat. Er spelen diverse Belgische spelers, waaronder diverse titelhouders met zelfs de grootmeestertitel.

Als eerste wist jeugdspeler Mark Agterberg een verdienstelijke remise te behalen met zwart aan bord 10. Vanuit de opening werden veel stukken geruild en na 23 zetten werd tot remise besloten. Ook het tweede jeugdtalent van DVP, Jermo Kooijmans uit Beuningen scoorde een remise met wit aan bord 1. Vanuit een Scandinavische opening ontstond een middenspel waarin wit eeuwig schaak wist af te dwingen.

Toen ging het mis. Als eerste verloor Toon van Lanen met zwart aan bord 2 van de Schotse grootmeester Motwani. Vanuit gelijke stelling offerde hij een pion. Even later bleek dit wat te opportunistisch en de grootmeester wist een voordelige stelling in tijdnood winnend af te sluiten. Kort daarna verloor Jan Selten met zwart aan bord 6. Vanuit de opening speelde hij een kansrijk stukoffer. Echter enkele onnauwkeurigheden verzwakte de zwarte aanval zo dat slechts opgave restte.

De reeks verliespartijen ging zette door. Ornett Stork was met wit aan bord 7 het volgende slachtoffer. Hij ging in op pionwinst uit het Wolga gambiet. De zwarte aanval die volgde was teveel waarna ook hij opgaf. Broer Ivo Stork volgde met een nederlaag aan bord 9. Hij opende 1.d4 met wit en kreeg Koningsindisch tegen. Hij sloeg een pion op a7 die vergiftigd bleek. Met een tussenstand van 5-1 in het nadeel voor DVP was al snel duidelijk dat het geen beste middag ging worden.

Ulrich Perschke wist met zwart aan bord 8 vanuit een moderne opening ruim voordeel te bereiken. Uiteindelijk wist zijn tegenstander met remise te ontsnappen. Het aantal verliespartijen liep nog verder op. Eerst verloor Reiner Odendahl met zwart aan bord 4. Hij opende met zwart Siciliaans en kreeg 3.Lb5 tegen. Na enkele mindere zetten in het middenspel wist zijn tegenstander een vrijpion te ruilen tegen een stuk. Ondanks dat Odendahl het zijn tegenstander nog lang moeilijk maakte restte toch niets anders dan opgave. Ook Frank Lommers kon het met wit aan bord 3 niet bolwerken. Hij opende engels en wist geen voordeel te bereiken. Na verlies van de h-pion ging het van kwaad tot erger en uiteindelijk bleek de overmacht te groot. Een tussenstand van 7½-1½ maakte duidelijk wie het deze middag voor het zeggen had.

Dat Ulrich Dresen uiteindelijk een kansrijke stelling met wit aan bord 5 niet wist te winnen maakte weinig meer uit. Zijn plusremise bracht de eindstand 8-2 op het bord. DVP staat na deze nederlaag op de 8-e plaats, net boven de degradatielijn. Met 2 matchpunten uit 5 wedstrijden snakt DVP naar winst. De laatste 4 rondes treft DVP nog 3 mede degradatiekandidaten. Zaterdag 16.2.2012 staat de thuiswedstrijd tegen Charlois Europoort, met eveneens 2 matchpunten, op het programma. Een belangrijke wedstrijd voor DVP.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>