DVP ten onder tegen Rotterdamse grootmeesters

Verslag schaakwedstrijd Vianen/DVP – Charlois Europoort 16-02-2013:

In de 6-e ronde KNSB-1B ontving DVP in Vianen Charlois Europoort uit Rotterdam. Charlois stond eveneens op 2 matchpunten uit 5 wedstrijden en liet niets aan het toeval over. Men trad aan met 2 grootmeesters, waaronder Erik van den Doel, de nummer 10 op de Nederlandse ratinglijst.

Aan bord 5 werd de score voor Charlois geopend. Ulrich Perschke ging ten onder na een kwaliteitsoffer van wit. Daarop scoorde Dennis Kerstens een verdienstelijke remise met wit aan bord 4. Het bereikte zelfs een klein voordeel tegen kandidaat grootmeester Movhanijan (elo 2500).

De stand werd gelijkgetrokken door Dirk Schockenbäumer. Hij won met wit vanuit een Siciliaanse opening tegen een van de jeugdtalenten van Charlois. Kopman Reiner Odendahl speelde met zwart de Koningsindische opening tegen grootmeester Dgebuadze. In het middenspel wist wit een gevaarlijke vrijpion te creëren die winnend bleek. Toen ook Ulrich Dresen met wit aan bord 2 tegen het grootmeesterlijk geweld ten onder ging stond het 3½-1½.

Aan bord 10 speelde Jan Selten met wit. Hij bereikte vanuit de opening een gelijke stelling. In het verre middenspel werd tot remise besloten. Beuningenaar Jermo Kooijmans bediende zich aan bord 7 met zwart van de Tarrash verdediging. Zijn tegenstander, jeugdtalent Roger Meng, wist ruim voordeel te bereiken dat beslissend bleek.

Toon van Lanen had met wit aan bord 6 tegen Fidemeester de Wit vanuit de opening een pion weten te winnen. Zwart had hiervoor wel compensatie waarmee de stelling in evenwicht bleef. OP de 47-e zet werd tot remise besloten, tussenstand 5½-2½ waarmee Charlois de 2 matchpunten binnen had. Mark Agterberg wist de pijn nog wat te verzachten met winst aan bord 9. Met zwart speelde hij de moderne verdediging en er ontstond een scherpe stelling waarbij wit lang rocheerde en zwart kort. Met secuur spel wist hij het punt naar zich toe te trekken.

Uiteindelijk werd de wedstrijd afgesloten door Ornett Stork, die met zwart aan bord 3 speelde. Vanuit een Schotse opening wist zijn jeugdige tegenstander langzaam voordeel op te bouwen. Dit voordeel werd zo groot dat Stork het op zet 48 voor gezien hield. De eindstand 3½-6½ was daarmee bereikt.

DVP staat hiermee nog steeds op de 8-e plaats. De nummers 9 en 10 staan beide nog op het programma voor DVP. En daarmee lijkt DVP het lot van klassebehoud nog steeds in eigen hand te hebben. De volgende ronde (9.3.2013) staat de uitwedstrijd tegen hekkesluiter Paul Keres in Utrecht op het programma. Dan is het erop of eronder.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>