Degradatie voor Vianen/DVP dichtbij na verlies in Utrecht

Verslag schaakwedstrijd Paul Keres – Vianen/DVP 09-03-2013:

In de 7-e ronde stond voor de Viaanse schakers de uitwedstrijd tegen Paul Keres op het programma. Het Utrechtse Paul Keres was nog puntloos en DVP stond 8-e. Het degradatieduel begon negatief voor DVP, Dirk Schockenbäumer ging aan bord 8 met zwart onderuit na enkele zwakke zette in het vroege middenspel.

Daarna ging het beter met 3 winstpartijen voor DVP; Ulrich Dresen won overtuigend met de witte stukken aan bord 7. Ornett Stork won verdienstelijk met de zwarte stukken aan bord 10. Mark Agterberg won eveneens met zwart aan bord 4. Tussenstand 1-3 in het voordeel voor DVP.

Met betere stellingen aan diverse borden en deze tussenstand leek een gunstige uitslag voor DVP in het verschiet te liggen. Echter Dennis Kerstens verloor met de witte stukken aan bord 3. Frank Lommers speelde met zwart aan bord 2 zijn favoriete Wolga gambiet. Hij wist groot voordeel te bereiken en 2-4 hing in de lucht. Toen ging het verkeerd, Frank Lommers wist zijn grote voordeel niet om te zetten in winst. Erger nog, de partij ging verloren.

Ulrich Perschke had aan bord 5 met wit een toreneindspel bereikt. Dit werd door zijn tegenstander kundig gespeeld en deze bereikte groot voordeel. Zo groot dat Perschke besloot op te geven en 4-3 de tussenstand was in het voordeel van Paul Keres. Met verlies voor Jermo Kooijmans met wit aan bord 1 en een remise voor Reiner Odendahl met zwart aan bord 5 had Paul Keres de matchpunten binnen.

Toon van Lanen was als laatste bezig met wit aan bord 9. Hij wist vanuit de opening ruim voordeel te bereiken. Echter enkele mindere zetten in tijdnood zetten dit voordeel om in een verloren positie waarna slechts opgave restte.

Met de eindstand 6½-3½ in het voordeel van Paul Keres rest Vianen/DVP niets meer dan van medeconcurrent Amersfoort te winnen en te hopen dat de directe concurrenten de nodige matchpunten niet gaan halen. Het degradatiespook heeft zich nu echt gemeld in Vianen9999.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>