DVP boekt met 6-2 historische overwinning in Eindhoven

Verslag schaakwedstrijd Eindhoven – Vianen/DVP 02-11-2013:

In de 2-e ronde in de landelijke klasse 2D mochten de schakers van DVP aantreden voor de uitwedstrijd tegen Eindhoven. Een tegenstander die op papier sterker is met gemiddeld 2218 elopunten, zo’n 50 punten meer dan DVP.

De middag begon al snel met een regelrechte sensatie. Aan bord 2 won Jermo Kooijmans met zwart al direct na de opening tegen Fidemeester van Kooten. De jeugdige DVP-er offerde op de 19-e zet zijn dame tegen een toren waarmee direct een winststelling werd afgedwongen. Kort daarop speelde Reiner Odendahl remise aan bord 7. Hij opende met een gesloten Catalaan en accepteerde in gelijke stelling na 19 zetten remise.

Ornett Stork speelde met wit aan bord 5 tegen Internationaal meester Frans Kuijpers. Vanuit een dame-indische opening bleef de stelling in evenwicht en op 36-ezet werd na zetherhaling tot remise besloten. Ulrich Dresen speelde met wit aan bord 3. Zwart leek een gevaarlijke koningsaanval op te zetten. Met secuur spel wist Dresen zich goed te verdedigen en sloot zelf af met een mataanval. Met de tussenstand 3-1 voor DVP een mooie start van de wedstrijd.

Toen Frank Lommers aan bord 6 met zwart won was het eerste matchpunt binnen. Wit had zich enkele onhandige zetten op de damevleugel flink in de nesten gewerkt. De pionwinst plus betere stelling die hier het gevolg van waren werden vakkundig in winst omgezet. Het geluk bleef ook daarna ook DVP’s zijde. Dennis Kerstens speelde aan bord 8 met zwart. De stelling was in evenwicht tot aan de tijdnoodfase. Hier bleek hij over de betere zenuwen te beschikken en wist enkele onnauwkeurigheden af te straffen. Met de tussenstand van 5-1 voor DVP leek een historische uitslag aanstaande.

Jan Selten speelde met wit aan bord 1 tegen Fidemeester Bas van de Plassche. Met erg nauwkeurig spel wist wit vanuit de Moskouvariant (3.Lb5+) van het Siciliaans voordeel te bereiken. In een spannend middenspel offerde wit een kwaliteit waardoor 2 ver opgerukte vrijpionnen ontstonden. Zwart wist dit op te vangen waarna tot remise werd besloten. Als laatste speelde Mark Agterberg met zwart aan bord 4. Hij had een pion meer in een eindspel van paard tegen loper. Het bleek net niet voldoende voor winst.

Hiermee werd een historische uitslag van 6-2 voor DVP bereikt. Door dit resultaat neemt DVP de koppositie over in de klasse 2D na 2 ronden. Het seizoen is nog maar net begonnen. In ieder geval heeft DVP met dit resultaat een goede basis gelegd voor de rest van het seizoen.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>