DVP blijft op koers met 5½-2½ winst in Utrecht

Verslag schaakwedstrijd Paul Keres II – Vianen/DVP 07-12-2013:

Voor de 3-e ronde in de landelijke schaakklasse 2D mocht DVP aantreden in de uitwedstrijd tegen Paul Keres II in Utrecht. Paul Keres is op papier een middenmotor. Nadat het speellokaal van Paul Keres niet beschikbaar bleek werd uitgeweken naar het nationaal denksportcentrum De Hommel in Utrecht. Een prachtige locatie voor een schaakwedstrijd.

De eerste uitslag kwam aan bord 1. Na 30 zetten was er een volledig gelijke stelling ontstaan en ging Reiner Odendahl met wit in op zetherhaling. Daarna kwam ook de eerste beslissing. Jan Selten greep met zwart aan bord 4 in een eindspel van paard plus 6 pionnen mis met verlies als gevolg.

Ulrich Dresen speelde aan bord 2 met zwart. Zijn tegenstander opende passief waarop het initiatief langzaam overging naar zwart. Na 22 zetten ontstond groot voordeel dat hij niet meer liet glippen. Toen Frank Lommers met wit aan bord 5. Direct na de een Engelse opening speelde hij enkele zwakkere zetten. Zwart reageerde hier nauwkeurig op en verkreeg winnend voordeel. Met de tussenstand 2½-1½ leek het geen gemakkelijke middag te worden voor DVP.

De stand werd weer gelijk getrokken door Mark Agterberg. Hij wist met zwart een eindspel van dame-loper tegen dame-paard te bereiken. Met nauwkeurig spel wist hij de koningsvleugel van tegenstander te openen waarna de dame winnend binnen drong. Ulrich Perschke scoorde met wit aan bord 3 winst. Vanuit het geweigerd damegambiet wist hij met een kleine ontwikkelvoorspong beslissend voordeel te bereiken.

Vervolgens werd de wedstrijd beslist door Jermo Kooijmans met wit aan bord 7. Vanuit een Sicilaanse Najdorf wist hij in het middenspel een kwaliteit te winnen. Vervolgens volgde een spannende pionnenrace met wit op de damevleugel en zwart op de koningsvleugel. Wit bleek sneller waarna winst een feit was; 2½-4½ voor DVP. De jeugdspeler van DVP heeft zover alle 3 partijen gewonnen.

Als laatste speelde Toon van Lanen met zwart aan bord 8. Vanuit een Nimzo-Indische opening wist hij wit op te zadelen met een geïsoleerde pion. Deze pion ging uiteindelijk verloren en in een spannend toreneindspel wist hij het pionvoordeel in winst om te zetten.

Na 3 speelronden voert DVP alleen de ranglijst aan omdat Veldhoven gelijk speelde bij Voerendaal. Concurrent Eindhoven waarvan de vorige ronde sensationeel gewonnen werd met 6-2 is een inhaalrace gestart, door met 7½-½ te winnen bij Geleen.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>