Vianen/DVP bindt ook Vapro Geleen aan de zegekar

Verslag schaakwedstrijd Vianen/DVP – Vapro Geleen 04-01-2014:

In de 4-e rond KNSB-2D ontvingen de schakers van DVP een tegenstander uit Zuid-Limburg, Vapro Geleen. Vapro stond voor het ingaan van de 4-e ronde voorlaatste terwijl DVP fier aan kop ging. De gasten hebben een opmerkelijk team. Internationaal meester Thomas Henrichs met een ELO rating van bijna 2,500 springt er uit, gevolgd door spelers met een veel lagere elo-rating.

De grote vraag was hoe DVP dit ging opvangen. Het was wederom schaakbelofte Jermo Kooijmans die van zich liet spreken. De jeugdige Beuningenaar Kooijmans speelde met wit aan bord 2 tegen IM Henrichs. Hij legde een indrukwekkende opening voorbereiding op het bord die zijn tegenstander tot lang nadenken dwong. De witte zetten werden à tempo uitgevoerd en na 17 zetten bood wit remise aan met slechts 7 minuten verbruikt. Zwart had al meer dan een uur verbruikt en accepteerde ietwat ontgoochelt het aanbod. Vapro Geleens troef was geneutraliseerd.

Bijna twee uur later kon de eerste winst voor DVP in de boeken. De tweede Beuningse belofte, Mark Agterberg, speelde met zwart aan bord 3 een scherpe Ben-Oni. Toen wit een sterk paard op de 26-e zet liet ruilen tegen een loper was het pleit snel beslecht. Kort daarop bood Frank Lommers met wit aan bord 4 remise aan. Hij had vanuit een Engelse opening een iets betere stelling bereikt, maar had minder bedenktijd. Het aanbod werd door zwart geaccepteerd.

De volgende remise kwam aan bord 1 tot stand. Daar speelde Reiner Odendahl met zwart een moderne Ben-Oni. Hij verkreeg voordeel met zwart maar verkoos toch voor de veilige remisehaven toen zijn tegenstander remise aanbood. Tussenstand 2½-1½. Toon van Lanen deed een duit in het zakje met wit aan bord 8. Vanuit een gesloten Siciliaan wist hij na de 17-e zet winnend voordeel te bereiken. Zwart wist de stelling nog te compliceren, maar van Lanen hield zijn hoofd koel.

Toen Dennis Kerstens met wit aan bord 6 kort daarop de winst binnen haalde waren de matchpunten verdeeld met 4½-1½. Kerstens had met wit aan bord 6 een scherpe aanval opgezet tegen de zwarte koningsstelling. Vanuit de Franse opening wist hij winnend voordeel te bereiken. Daarna scoorde Ulrich Dresen met zwart aan bord 5 een vol punt. Het middenspel dat na een gesloten Sicliaan ontstond werd door Dresen beduidend beter behandeld.

Als laatste speelde Ornett Stork met zwart aan bord 7. Hij koos voor het Wolga gambiet en voerde langzaam de druk op. Op de 19-e zet veroverde Stork zijn offerpion terug. Kort daarop won hij een 2-e pion en stortte de witte stelling ineen. Hiermee kon de eindstand 6½-1½ genoteerd worden. DVP voert nu de lijst aan met de volle winst uit 4 wedstrijden.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>