Vianen DVP haalt makkelijke uitzege in Helmond

Verslag schaakwedstrijd Helmond – Vianen/DVP 08-02-2014:

Reeds vroeg in de wedstrijd was Ullrich Perschke klaar. Zijn tegenstander had een offer op h2 in gedachten waarna die zijn stuk met rente terug zou krijgen, helaas voor hem was er een tussenzet mogelijk waarna die kon opgeven.

Na een tijdje was voorzitter Jan Selten klaar. In een rustige partij bood hij remise aan wat werd geaccepteerd door de tegenstander.

Ullrich Dresen is het hele jaar al goed in vorm en ook nu ging hij soepel door de stelling van zijn tegenstander. Hij offerde een pion waardoor de koning van de tegenstander op de tocht kwam en Ullrich maakte het bijzonder snel en bekwaam af.

Ornett Stork mocht met wit tegen zijn angstgegner Hugo Faber. Faber verraste Stork al in de opening door in plaats van een wilde Koningsindische opening een rustige damegambiet te spelen. Na 14 zetten een partij van Kasparov – Andersson te hebben geïmiteerd, week Stork af door zijn pion naar e4 te spelen. Dit bleek iets te vroeg te zijn waarna Faber scherp counterde en snel won.

Cruciaal was de partij van Mark Agterberg op bord 1 tegen Ruben Venis. Agterberg had een speciale variant voorbereid tegen het Grunfeld. Tegenstander Venis was niet echt onder de indruk en na een spannend middenspel kwam er een fascinerend eindspel op het bord.

Velen dachten dat Venis eenvoudig kon winnen maar in plaats dat Venis rustig de stelling bestudeerde, meende hij dat de stelling eenvoudig zou winnen door eerst zijn pionnen aan de koningsvleugel op te spelen en vervolgens aan de damevleugel.  Agterberg vond echter een briljante counter en won met zijn pionnen in het midden.

Reiner Odendahl is het seizoen rustig begonnen met 4 remises. Deze keer had die van af het begin de betere stelling en hoewel zijn tegenstander goed tegenstribbelde, won die overtuigend.

Hiermee was de overwinning reeds een feit: 1,5 -4,5!

Man in vorm, Jermo Kooijmans, had een rustige opening en kwam in een eindspel terecht. Ook dat onderdeel van het spel beheerst die al goed en hij maakte de partij goed af.

Tenslotte was Ivo Stork aan het laatste bord bezig. Vanuit de opening had die allicht al beter kunnen komen te staan. In plaats daarvan kreeg die een beter eindspel met een mooi loperpaar tegen paard en loper. Na zo’n 50 zetten moest zijn tegenstander opgeven.

Al met al een overtuigende 1,5 -6,5 overwinning en het nieuws dat concurrent Eindhoven verloren had. Het ziet er goed uit maar de komende 4 wedstrijden treft Vianen nog 4 sterke tegenstanders waaronder Veldhoven dat met een punt minder de voornaamste concurrent is.

(Met dank aan Ornett Stork voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>