DVP met nipt verlies toch kampioen!

Verslag schaakwedstrijd UVS Nijmegen – Vianen/DVP 10-05-2014:

Voor DVP stond voor de laatste ronde de kampioenschapswedstrijd tegen UVS uit Nijmegen op het programma. Het kampioenschap leek met 5 bordpunten en 2 matchpunten voorsprong op concurrent Eindhoven voor het oprapen te liggen.

De middag begon goed met winst voor Reiner Odendahl met wit aan bord 3. Vanuit een gesloten Catalaan wist hij al snel een pion te winnen. Toen zwart kort daarop ook nog een loper verloor hield hij het voor gezien. Daarop volgde de tweede winstpartij voor DVP. Frank Lommers offerde met zwart een pion in de moderne Benoni opening. Echter het zwarte tegenspel bleek al snel overtuigend en wit won enkele pionnen. Direct daarop liep wit mat op de eerste rij.

UVS deed wat terug. Aan bord 4 verloor Ulrich Perschke met zwart. Vanuit een koningsindische opening greep hij op de 40-e zet mis. Tussenstand 2-1 en met 1 bordpunt is DVP formeel kampioen. Wederom deed UVS wat terug. Jan Selten offerde met zwart aan bord 6 na een Franse opening een stuk tegen twee pionnen. In een gunstige stelling greep hij echter net voor de 40-e zet mis waarna hij opgaf. Hiermee was de stand weer gelijk getrokken, 2-2.

De eerste remise van de middag kon worden opgetekend aan bord 7. Ornett Stork wist daar met wit een winststelling te bereiken. Na enkele onnauwkeurige zetten gaf hij het voordeel weg en moest zelfs nog voor remise vechten. Met een nieuwe remise aan bord 5 werd de tussenstand 3-3. Daar wist Mark Agterberg een dame-eindspel met pluspion net niet in winst om te zetten. Met het 3-e bordpunt was het kampioenschap een feit.

Met verlies aan bord 2 voor Ulrich Dresen kwam UVS op voorsprong. Hij kwam een openingsfoutje mat zwart niet meer te boven. Uiteindelijk bereikte Jermo Kooijmans remise aan bord 1. Na een Pirc opening ontstond een spannend middenspel waarin hij ruim voordeel wist te bereiken. Het bleek echter niet voldoende voor winst. Met dit nipte verlies van 4½-3½  is DVP toch kampioen geworden in de 2-e klasse D. Het volgende seizoen mag DVP weer in de eerste klasse uitkomen. Vooralsnog zal daar klassebehoud prioriteit nummer 1 zijn.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>