Vianen/DVP laat winst glippen in openingswedstrijd

Verslag schaakwedstrijd Vianen/DVP – ASV Arnhem 27-09-2014:

Vianen/DVP mag na de promotie in het afgelopen seizoen weer deelnemen in de eerste klasse KNSB. In de openingswedstrijd kwam ASV uit Arnhem op bezoek in Vianen. Op papier zijn de teams aan elkaar gewaagd. Het gemiddelden liggen rond de 2180 Elo punten.

Het eerste wapenfeit werd deze middag gemeld door Ulrich Perschke met zwart aan bord 7. Na ruim 1½ uur spelen werd in een gelijke stelling na 17 zetten tot remise besloten.
Mark Agterberg tekende voor de 2-e remise met zwart aan bord 1. Hij bood na 25 zetten met zwart remise aan in gelijkwaardige stelling hetgeen door zijn tegenstander werd aangenomen. Beslissingen bleven nog even uit toen ook Reiner Odendahl met zwart aan bord 3 remise overeenkwam. Hier  werd in gelijke stelling een remiseaanbod aangenomen.

De eerste overwinning voor DVP kwam van Ulrich Dresen met wit aan bord 4. Vanuit het middenspel wist Dresen met een loperoffer op h7 een pion te winnen. Het vervolg werd kundig uitgevoerd en zwart hield liep op de 32-e zet in een matnet.
ASV wist de stand weer recht te trekken. Aan bord 9 verloor Ornett Stork met zwart. Direct na de opening raakte hij het spoor bijster en verloor een stuk tegen 2 pionnen. Toen kort daarop het verlies opliep naar een toren hield hij het voor gezien. Tussenstand : 2½-2½.

Aan bord 8 speelde de Duitser Torsten Werbeck, die na een aantal jaren afwezigheid de Viaanse gelederen weer is komen versterken. Werbeck speelde met wit een spannende partij en leek even in een verloren positie te geraken. Met nauwkeurig tegenspel wist hij de remisehaven te bereiken.
DVP kwam weer op voorsprong door een mooie winstpartij van Jermo Kooijmans met wit aan bord 2. Vanuit een agressief opgezette Siciliaan wist hij in het middenspel winnend voordeel te bereiken.

Dennis Kerstens staat met zijn spectaculaire stijl altijd garant voor vuurwerk. Ook deze trok hij met wit vanuit de opening flink van leer. 2 Pionnen werden geofferd om de aanval in leven te houden. Even leek dat hij teveel risico had genomen maar toen de combinaties ten einde waren bleek Kerstens een dame tegen toren, loper en een pion te hebben. Hij moest het nog wel even nauwkeurig verdedigen maar de remisehaven werd bereikt.

Jan Selten speelde met wit aan bord 10 en liet zijn tegenstander diverse keren ontsnappen. Selten verraste zijn tegenstander met een ongebruikelijke openings opzet. Dit bleek goed uit pakken maar uiteindelijk moest hij in remise berusten. Met de tussenstand 5-4 voor DVP en nog een partij gaande was het eerste matchpunt een feit.

Als laatste was Frank Lommers in actie met zwart aan bord 5. Er was een eindspel ontstaan van paard plus 3 pionnen tegen loper plus 3 pionnen. Lommers speelde de loperkant. Toen hij iets te voortvarend zijn a pion opspeelde bleek deze verloren te gaan. Dit verlies leidde ook het verlies van de partij in. Jammer genoeg bleef er met de eindstand van 5-5 maar 1 matchpunt in Vianen en die zijn hard nodig voor klasse behoud. Voor de 2-e ronde staat de uitwedstrijd tegen Paul Keres in Utrecht op het programma.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>