Vianen/DVP thuis tegen Stukkenjagers onderuit

Verslag schaakwedstrijd Vianen/DVP – Stukkenjagers 22-11-2014:

Voor de 3-e ronde KNSB-1B kwam het Tilburgse Stukkenjagers op bezoek in Vianen. Op papier is Stukkenjagers 3-e in de klasse met pakweg een 100 Elo punten hoger gemiddelde van 2275. Het 1-e team van Stukkenjagers herbergt onder andere 2 speelsters van het Nederlandse Dames-Olympiadeteam. Aan bord 6 ging het voor DVP al meteen mis. Direct na de opening moest Ulrich Perschke zich met wit gewonnen geven aan bord 6.

Ivo Stork kwam met wit aan bord 8 al direct na de opening remise overeen. Het aangenomen damegambiet leverde na 9 zetten een gelijke stelling. Na ruim 3 uur spelen was de tweede nederlaag voor DVP een feit. Torsten Werbeck speelde met zwart aan bord 3 tegen een lid van het Nederlandse Dames-Olympiadeteam, Anne Haast. Werbeck beging op de 21-e zet een fout dat door een mooi loperoffer werd weerlegt. Tegelijkertijd ging ook Jan Selten met zwart aan bord 7 onderuit. Zijn tegenstander speelde erg snel en wist na een Franse opening winnend voordeel te bereiken. Na ruim drie uur spelen was de tussenstand ½-3½.

Aan bord 2 wist Reiner Odendahl met wit iets terug te doen. Vanuit een Engelse opening brak zwart op de 26-e zet het centrum open wat fout uitpakte. Odendahl wist het vakkundig te weerleggen. Mykyta Volkov, de nieuwste Duitse aanwinst van DVP speelde met zwart aan bord 9. Vanuit het Bogo-Indisch offerde zijn tegenstander een stuk. Dit bleek incorrect en Volkov wist tijdens zijn eerste wedstrijd voor DVP meteen goede zaken te doen. De tussenstand was inmiddels iets draaglijker; 2½-3½.

Teamchef Toon van Lanen bereikte met wit aan bord 10 vanuit een gesloten Siciliaan een gelijke stand. Rond de 30-e werden veel stukken geruild waarna een remise-eindspel met verschillende kleuren lopers overbleef. Spannend was het aan bord 1 waar Mark Agterberg met zwart tegen Dames-Olympiade lid Bianca Muhren speelde. Na een openingstransitie van Caro-Kann naar het Nimzo-Indisch ontstond een gelijk stelling. Toen wit rond de 25-e zet enkele onnauwkeurigheden beging wist Agterberg ruim voordeel te bereiken en kwam 4-4 in zicht. Toen ook hij enkele onnauwkeurigheden beging en er een verloren stelling overbleef werd het 3-5.

De match werd beslist toen Ulrich Dresen met zwart aan bord 6 verloor. Vanuit het Skandinavisch rocheerde hij lang. Dit bleek een foute keuze. Met de tussenstand 6-3 was Frank Lommers als laatste bezig met wit aan bord 4. Hij had een gelijkwaardig dame-eindspel bereikt. Toen echter de dames werden geruild bleek zwart een gewonnen eindspel te hebben. Hiermee kwam de eindstand op 3-7 en blijft DVP drager van de rode lantaarn. Op 13-december speelt DVP uit in Leiden tegen LSG2 en ligt er een kans om van de rode lantaarn af te komen.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>