Vianen wint degradatieduel in Leiden

Verslag schaakwedstrijd LSG 2 – Vianen/DVP 13-12-2014:

Om meerdere redenen is het weer eens tijd voor een verslag van een wedstrijd van het urst van Vianen.

  1. De uitwedstrijd was een thuiswedstrijd voor deze auteur.
  2. De eerste overwinning in bijna een jaar voor de auteur!
  3. Vianen heeft een van de laatste strohalmen voor lijfsbehoud aangegrepen.

Van te voren pookte teamleider Toon de boel nog maar eens goed op: hij heeft me wel 4 keer gevraagd of ik scherp zou zijn en zou gaan winnen. Er was immers sprake van een klein unicum: alle 13 spelers hadden aangegeven te kunnen spelen en dus werd je bij de minste geringe aarzeling op de vraag of je erop zou gaan aan de zijlijn gezet. Hebben we maar altijd van dit soort luxeproblemen.

Tekenend voor de teamspirit was dat er maar liefst 2 reservespelers meegingen (Jan en Ullrich) naar het toch niet dicht bij de deur zijnde Leiden.

Omdat het ook 1 keer in het decennium voorkomt dat we in mijn woonplaats moeten schaken, werd eenieder vooraf uitgenodigd voor lunch met koffie, taart en broodjes bij huize Stork. Klokslag half 12 stormde de eerste schakers binnen, alleen teamleider Toon belde pal onder mijn appartement met de vraag: is dit wel de goede straat want op nr 80 staat Koole aangegeven! Dat is de naam van mijn vriendin Marjolein dus kom gerust binnen. ( in de grote stad kunnen dames ook vastgoed bezitten keh)

Of deze catering een deel van het later succes verklaarde, is niet wetenschappelijk bewezen maar er is goed gegeten en ondertussen konden de foto’s van Zuid-Afrika worden bewonderd. Enkele teamleden opperde dat er van serieuze schaakvoorbereiding geen sprake was maar toen teamleider Toon dreigde met een wissel ten faveure van een van de reservespelers werd men wat serieuzer. Er moest immers vandaag gewonnen worden: de rest van het programma in deze sterke klasse is erg pittig en LSG 2 was een min of meer gelijkwaardige tegenstander.

De wedstrijd verliep van het begin goed maar dat wil helaas niet altijd wat zeggen in deze klasse: waar in de 2e klasse bij betere stellingen we meestal wel winnen, is het in de 1e klasse het signaal voor onze tegenstanders om nog wat beter te schaken.

Na zo’n 20 zetten was de Jerminator al klaar. Hij speelde op bord 7 met wit. Zijn tegenstander speelde een variant van de Caro-kann die er een is voor de liefhebber.

Er werd het nodige geruild en de stelling leek te vervlakken maar toch had Jermo een actievere stelling dan zijn tegenstander en daar houdt die wel van. Toen zijn tegenstander in onderstaande stelling kort ging rokeren ipv lang dreigde er al snel een mataanval.

Na een zetje of 20 won Jermo de zwarte dame en de partij: 0-1! Grote klasse en de hoop is dat Jermo de rest van de wedstrijden mee kan doen.

Op bord 10 speelde Mykyta. Het was voor het eerst dat ik hem aan werk zag wat ik niet kon zeggen van zijn tegenstander Albert Termeulen die altijd een scherpe stelling opzet. Dat lukte nu weer: dit keer een Aljechin-Chattard waarbij wit wat houtwerk offerde voor een open zwarte koningsstelling met de hoop dat dit tot een snel mat zou leiden. Maar Mykyta, die natuurkundestudent is, liet zien dat die achter het bord goed kan rekenen en niet onder de indruk was van het stukkengeweld van zijn tegenstander en won na 20 zetten dermate veel stukken dat zijn tegenstander opgaf. 0-2 en nog steeds een honderd procent score voor de dit jaar debuterende Mykyta, ga zo door!

Frank Lommers op 2 leek ogenschijnlijk zonder problemen uit de opening te zijn gekomen. Tegenstander van Wissen speelde op een gegeven moment het intrigerende Pg5, Frank had door meteen h6 te spelen dit paard weer terug kunnen verjagen naar de plek waar het vandaan kwam, f3. Helaas besloot Frank zich eerst te richten op de andere kant van het bord waarna van Wissen tot een snelle koningsaanval kwam die lastig bleek te weerstaan. 1-2


Cruciale stelling Van Wissen – Lommers:
Zwart speelde b4 ipv h6 waarna erg sterk Dh5volgde.

Aan bord 8 mocht ik het opnemen tegen Roosendaal, een van de weinige LSG’ers waar ik nog nooit tegen had gespeeld. Na een Pf3, c4 opening kwamen we in een soort van Ben-Oni. Wit speelde het een tijdlang goed en secuur tot er werd afgewikkeld naar een remiseachtig eindspel waarbij wit een pion meer had maar dat is gebruikelijk in mijn partijen. Helaas besloot ik dit eindspel wat op te leuken met schaakjes waardoor mijn koningsstelling wat tochtig werd: zucht waarom kan ik nu gewoon niet een aantal zetten niets doen?!

Roosendaal had op dat moment nog zo’n 2 minuten voor 10 zetten en kon toen kiezen tussen Pf7: (+3) of eerst even Dd5 (-3). Gelukkig besloot die voor de damezet waarna ik een kwaliteit won en Roosendaal na 2 minuten nadenken door de vlag ging. 1-3

Als ik mijn notatieboekje moet geloven is dit pas de 2e overwinning in 2014, laten we hopen dat mijn rating in 2015 een omgekeerde beweging als die in 2014 krijgt.


Roosendaal – Stork: in tijdnood koos wit voor Dd5 waarna Tf5 volgde.

Dennis Kerstens verraste zijn tegenstander die correspondentieschaker is al vroeg in het Schots. Hij kwam al snel goed te staan, had volgens Fritz al gelijktijdig met Jermo klaar kunnen zijn maar al te spannend werd de partij niet en we stonden zowaar riant op voorsprong dankzij winst op de laatste 4 borden: 1-4

Mark Agterberg speelde tegen Heemskerk en ik had deze ontmoeting op een remise ingeschat. Beide spelers hebben een vergelijkbare rustige positionele speelwijze. Toch werd het na een inderdaad rustige opening in het middenspel best interessant en Heemskerk heeft een keer een erg goede mogelijkheid gemist. Er kwam uiteindelijk een eindspel van toren + pion (Mark) vs toren op het bord dat in jaja remise eindigde. 1,5–4,5

Ivo Stork moest tegen de sterke van Ketel, een tegenstander die zijn broer ook vaak heeft verslagen en immer goed voorbereid is in de opening. Ivo bevond zich al snel op onbekend terrein, mopperde na afloop dat die gedurende de partij bijna nooit een kans had gehad en alleen maar moest proberen gaten te dichten. 2,5-4,5

Mannschafsfuhrer Von L. speelde wederom een imposant staaltje Karpovschaak (braaischaak zoals het door afgunstige teamgenoten ook wel wordt omschreven) tegen een tegenstander met een mooie 23++ rating. Karpov zou het wel kunnen waarderen hoe Von L. eerst Pc3-d5 speelde en vervolgens Pd5-e3 en eerder ook het erg fraaie profylactische Kh2. Daar zijn maar weinig tegenstanders tegen opgewassen met remise als uitkomst en dus was het eerste matchpunt binnen 3-5


Zwart had net Pce7 gespeeld, waarna de Karpov van Wanroij Pe3 speelde. Hierna speelde zwart Peg8 waarna Ped5 werd gespeeld!!

De stemming zat er toen al een tijdje goed in en een voorzichtig boeren, boeren werd  ingezet. Reiner stond al na zet 7 van de opening gewonnen, hij had immers een pion gewonnen zonder enige compensatie voor de tegenstander. Toch was Reiner als een-na-laatste klaar, aan de overwinning werd niet getwijfeld maar hij heeft er wel voor moeten werken. 3-6

Ullrich Dresen, tenslotte speelde aan bord 1 tegen een gehaaide tegenstander die doorgaans pas na een zet of 20 zijn sterkste zetten laat zien. Dresen leek goed uit de opening te komen maar toen er een min of meer gelijke stand na 20 zetten op het bord kwam, vreesde ik al dat een moeilijke middag zou kunnen worden. Kuipers speelde het midden- en eindspel sterk en won verdiend. 4-6

Na afloop hebben we de chinees Alexander bezocht waar het bier rijkelijk vloeide. Na het zien van de uitslagen, kwamen we tot de conclusie dat we voor klasse-behoud nog minstens 1 keer moeten winnen en dat zal best een pittige opgave worden.
Maar als de opkomst elke keer zo geweldig is, evenals de team-spirit dan moet het goed komen!

(Met dank aan Ornett Stork voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

2 reacties »

 
  • Mike zegt:

    Bij Van Wissen – Lommers volgt in de diagramstelling na h6 sterk f6 met zo goed als gewonnen stelling. De enige zet daar is Pd7, maar ook dan staat wit beter.

  • Erik zegt:

    Mooi verslag kerel!
    En gefeliciteerd met je 2e overwinning dit jaar ;-)

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>