DVP laat volle winst glippen

Verslag schaakwedstrijd Vianen/DVP – De Toren Arnhem VSV 07-02-2015:

In de 5-e ronde KNSB-1B ontving DVP in Vianen de Toren uit Arnhem. De Toren stond verdienstelijk op de tweede plaats in de KNSB klasse 1B. DVP had nog matchpunten nodig om degradatie te voorkomen. Met een ELO gemiddelde van 2238, bijna 70 meer dan DVP, had de Toren de betere papieren.

DVP opende met verlies voor Ulrich Perschke. Met wit aan bord 4 raakte hij direct na de Hollandse opening het spoor bijster. Stukverlies en opgave waren het gevolg. De achterstand verruimde voor DVP door verlies van Mark Agterberg met wit aan bord 2. Ook hier een Hollandse opening. Op de 18-e zet speelde wit een verliezende paardzet. Na ruim 2 uur spelen keek DVP tegen een 0-2 achterstand aan.

DVP leek wat terug te gaan doen aan bord 8 waar Ivo Stork met wit speelde. Hij ging na een Nimzo-Indische opening met voordeel het eindspel in. Het bleek net niet voldoende waarop remise volgde. DVP deed vervolgens goede zaken aan bord 3. Daar wist Reiner Odendahl met zwart vanuit een Siciliaanse opening (de Taimanov variant) winnend voordeel te bereiken. De achterstand verkleinde hierdoor naar 1½-2½.

Ulrich Dresen leek aan bord 4 met wit tegen de sterkste speler (grootmeester Ruud Jansen) van De Toren de stelling in evenwicht te houden. Een pionoffer van zwart bleek echter zoveel voordeel op te leveren dat wit zich gewonnen moest geven. De voorsprong van de Toren werd nog groter toen ook Mykyta Volkov zich met zwart aan bord 9 verslikte in een paardoffer en verloor. Vanuit een Franse opening vervolgde hij het paardoffer met enkele onnauwkeurige zetten. Tussenstand 1½-4½.

DVP wist goed terug te komen met winst voor Dennis Kerstens met wit aan bord 10. Wit speelde tegen de Tarrash verdediging van het Frans wist hij een voordelige stelling te bereiken met winst als gevolg. Beuningenaar Jermo Kooijmans liet weer van zich spreken. Met zwart aan bord 1 wist hij tegen IM Willy Hendriks vanuit een Franse doorschuiver steeds groter voordeel te verwerven. Toen zwart twee pionnen voorkwam in een beter eindspel hield wit het voor gezien. DVP wist terug te komen tot 3½-4½.

Toen ook Jan Selten met zwart aan bord 5 wist te winnen was de spanning te snijden. De zwartspeler bleek de opening goed te hebben voorbereid en speelde snel tegen een Franse doorschuiver. Direct na de opening wist hij groot voordeel te bereiken dat winnend bleek. Met nog slechts 1 partij gaande was de tussenstand exact gelijk; 4½-4½.

Ornett Stork speelde als laatste met zwart aan bord 7. Hij kwam 2 pionnen voor vanuit het Wolga gambiet en leek rechtstreeks op winst af te stevenen. Op de 64-e zet had Stork het kunnen beslissen, maar liet de kans onbenut met remise als gevolg.

De eindstand van 5-5 met ieder een matchpunt kon de boeken in. Vooraf geen slecht resultaat, er had echter meer in gezeten. DVP blijft kansen houden op klassebehoud en mag in de volgende ronde aantreden in Amsterdam tegen Caissa.

(Met dank aan Toon van Lanen voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

1 reactie »

 
 

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>