Vianen gaat wederom heen en weer

Ik las net dat Paul Keres al sinds 1998 in de 1e Klasse KNSB speelt. Het jaar erop promoveerde Vianen voor het eerst naar de 1e Klasse om een jaar later wederom te degraderen, iets wat diverse keren heeft plaatsgevonden de laatste 15 jaar. Misschien moeten wij daarom ook de bijnaam Heen en weer krijgen net zoals voetbalclub Volendam in het verleden?!

Persoonlijk denk ik dat het leuker is om op zijn tijd een kampioenschap te vieren dan elk jaar degradatieschaak te moeten spelen. Verder is het voor een kleine club als Vianen het al winst als we het redden een heel jaar met zijn tienen te kunnen spelen. Al met al genoeg redenen om niet al te rouwig te zijn dat we moeten afdalen al waren we dit jaar zeker niet slechter dan een groot aantal clubs in de 1e Klasse B, integendeel.

Uiteraard waren er wel een paar ploegen die duidelijk beter waren. Om te beginnen de Belgen van het HWP Sas van Gent. Het zijn interessante tijden: met voetbal staan de Belgen al 3e op de wereldvoetbalranglijst en blinken ze uit in diverse buitenlandse competities met erg attractief voetbal. Nu gaan ze ook nog met schaken goed spelen. Recentelijk zijn er 2 Belgen grootmeester geworden wat al tijden niet meer had plaatsgevonden. Wij werden door de HWP ook erg stevig van het bord gezet met zeer agressief spel. In het verleden speelden de Belgen een beetje degelijk en slap zoals de Duitsers maar nu speelden ze erg scherp. Heel anders dan Apeldoorn waar men systemen als Pf3, g3 en b3 tevoorschijn haalden. Het zijn met andere woorden andere tijden en ik acht de kans op een hoge klassering in de meesterklasse voor HWP erg hoog als ze het aantal Belgen van 7 nog iets opschroeven met een van hun nieuwe grootmeesters!

Waarom is Vianen gedegradeerd dit seizoen: als het aan mij ligt niet aan de goede vechtlust van bv Paul Keres of het ontbreken van GM en topscorer Ruud Jansen tegen ASV of het incidenteel invliegen van GM Fedorchuk door DD maar door het zelf missen van riante kansen voor open doel.

Hoogtepunt van de gemiste kansen betrof mijn partij tegen de Toren. Toen onderstaande stelling op het bord kwam, kwamen er behoorlijk mensen rondom mijn bord kijken en ik had zelf ook het idee dat dit een vrij cruciale stelling was. Helaas heb ik in het verleden bijna geen (eindspel)training genoten waardoor met name mijn eindspelkennis nog behoorlijke hiaten vertoond. U raadt het al: ik ging Te4 uit de weg vanwege de oppositieregel maar na afloop werd me door onze eindspelgoeroe Jan Selten uitgelegd dat die niet geldt als de pion achter de koning staat. Weer wat geleerd maar hierdoor werd het een 5-5 gelijkspel.

De Arnhemse ploegen zaten ons dit jaar behoorlijk dwars want in de 1e ronde moesten we tegen ASV, een ploeg waar we al zeker 10 jaar niet van hebben verloren. We stonden in die wedstrijd 5-3 voor en in de partij van Eelco de Vries tegen Frank Lommers nam Eelco alle risico’s: hij had die op een gegeven moment zelfs kunnen verliezen maar uiteindelijk won die en redde die een punt voor de Arnhemmers. Alle lof voor Eelco zijn gewaagde spel maar het had ook anders kunnen aflopen.

Afgelopen zaterdag verloren we met duidelijke cijfers van Apeldoorn: 7,5-2,5. Oud 1e teamspeler Arie Claassen kwam kijken en heeft ons de hele wedstrijd aangemoedigd, erg leuk om hem weer eens te spreken. Zelf had ik weinig zin om dit keer te schaken maar door diverse afzeggingen heb ik me toch laten overhalen.

Ik mocht tegen mijn snelschaakangstgegner, Tim Lammens. Ik kan me alleen maar nederlagen herinneren en ook nu kwam die met een rustige opstelling goed uit de opening. Maar gek genoeg kreeg ik nu wel kansen die ik met snelschaken nooit kreeg. Na een pionwinst door Tim counterde ik door zijn koningsstelling aan te vallen en leek het remise te worden. Tim wilde het nog even proberen wat tot de volgende stelling leidde. Ik gaf hier De3 schaak en bood remise aan, ik was nog steeds dik tevreden met remise maar ipv De3 was de zet Pf4 mogelijk en erg sterk …

Al met al krijg je in de 1e Klasse een paar kansjes op klassebehoud en die moet je benutten. Uitblinkers in dit seizoen waren Jermo en Reiner met hun mooie scores maar ook de overwinning van Dennis op Paul van der Sterren en de remise van Ivo tegen John van der Wiel maken dit seizoen tot een mooie herinnering.

Volgend jaar met 8 man minder personele problemen en wat meer de ruimte om af en toe eens af te zeggen met hopelijk weer een leuke derby tegen Pion Groesbeek en voor menig teamgenoot iets minder grote reisafstanden. Bovendien was de 2e Klasse D dit jaar bijzonder sterk dus qua tegenstand is het ook niet zoveel minder.

(Met dank aan Ornett Stork voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>