De parel van de black horse

Een goede titel is altijd lastig: ik had er he een verslag of a beautiful day of Vianen beslist topper overtuigend van kunnen maken maar deze is het geworden.

Er werd me af en toe door schakers van een andere club gevraagd of de website van Vianen DVP ter ziele was en zelfs of de club nog bestaat maar de werkelijke reden is dat we vaak geen tijd en zin hebben om een verslag te schrijven en het is ook wel origineel om zo af en toe op niet regelmatige basis een verslag te schrijven al is een termijn van bijna 2 jaar onthouding wel wat overdreven.

Nu gaan er wellicht ook mensen suggereren dat we alleen een verslag schrijven als we iets te vieren hebben: het laatste verslag is geschreven toen we degradeerden dus dat is ook niet zo. Het zal wel iets met goede voornemens voor 2017 te maken hebben en iets meer tijd hebben dan normaal dat ik ben begonnen met schrijven.

Na een wederom erg slome start, 2 nederlagen, van Vianen waarna gevreesd werd dat het weer degradatieschaak zou worden, is Vianen op stoom gekomen: 3 overwinningen op een rij dus moesten we de wedstrijd tegen koploper Pion Roosendaal winnen om nog mee te doen om het kampioenschap. Waarom het nu beter gaat dan in het begin weet ik zo net nog niet: laten we het er op houden dat de verschillen tussen een aantal ploegen niet zo groot zijn en dat op een slechte dag Vianen van iedereen kan verliezen en op een goede dag van iedereen kan winnen.

Pion Roosendaal is een team waar we in het verleden veel tegen hebben gespeeld en het waren bijna altijd spannende duels. Ze spelen tegenwoordig helaas niet meer in het echte authentieke Brabantse café (het is betreurenswaardig dat sjofele Brabantse biljartcafe’s dreigen te verdwijnen) maar in een zalencomplex Black Horse genaamd.

Bij de opstelling viel het op dat onze tegenstanders 2 goede krachten niet hadden opgesteld daartegenover had Vianen haar houwdegen en topscoorder van de klasse das Phanomen Uli Perschke een wedstrijdje rust gegeven.

Omdat ik zelf in een spannende tijd consumerende partij bezig was en niet de exacte afloop van de partijen heb kunnen volgen, begin ik maar eens met bord 8 en dan naar 1.

Ik speelde op bord 8 met zwart tegen een aardige Belg Du Pont. Hij speelde de eerste zetten erg snel en zijn opzet had ik niet vaak gezien. We kwamen gelijk uit de opening toen hij vrij snel in het middenspel de kwaliteit weg gaf. Hij counterde vervolgens goed terug en juist toen het spannend leek te gaan worden, bood die remise aan. Mijns inziens is dat typisch Belgisch en aangezien ik geen Belg ben en last heb van remise-allergie besloot ik na enige inspectie van de andere borden door te spelen. De situatie was op dat moment op vele borden onduidelijk cq spannend en we moesten deze wedstrijd wel winnen want anders ging het seizoen als een nachtkaars uit.

Ik had het gevoel op dat moment niet zo lekker meer te staan, Fritz vond het wel mee vallen en nadat ik mijn dame voor 3 stukken had gegeven kreeg ik een heerlijk actieve stelling en won ik de partij na een leuke combinatie (zie diagram). 0-1

Zwart speelt en wint

Oplossing: Tc3:, Dc3:, Tg1 schaak, Kg1: Pf3 schaak en Lc3:

De dit jaar bij ons begonnen Benjamin Ries kreeg in zijn 1e Viaanse wedstrijd meteen te maken met 2600 GM Sergey Fedorchuk, tegen Pion had die een iets minder sterke tegenstander. In een dame-gambiet leek het lang gelijk op te gaan maar na verwikkelingen in het middenspel ging zwart mat en gaf die op. Een keurig opgebouwde partij en een terechte overwinning voor Benjamin 0-2

Op bord 6 speelde Ivo met zwart tegen Mark Smits. Er kwam een Spaanse opening op het bord waarin wit al snel Lg5 speelde. Ik ben geen expert van het Spaans maar in mijn database kwam die zet niet vaak voor en scoorde die slecht. Het lag zeker niet aan die zet want Ivo kwam in het begin licht onder druk te staan toen die zich bedacht dat je aanvallend ingestelde spelers zelf moet gaan aanvallen want aan verdedigen hebben ze een broertje dood. Dat was inderdaad een goed besluit want het ging daarna bergafwaarts met wit en derhalve een mooie overwinning voor Ivo 0-3

Op bord 5 speelde Ullrich Dresen, de laatste keer dat ik een verslag schreef over Vianen was Ullrich zeker 30 kilo zwaarder en deed die nog regelmatig dutjes achter het bord. Das war einmal u herkent hem niet meer terug: hij ziet er als een jonge god uit en dat is allemaal te danken aan een menu dat afkomstig is uit de oertijd!! Geen aardappelen en pasta meer eten en je valt af bij de vleet! De partij van Ullrich was een van de meest degelijke en regelmatige van de dag, een beetje saai en dus was remise wel een terechte uitslag: 0,5 – 3,5

De partij van Mykyta compenseerde deze degelijkheid weer want die was bepaald niet saai. Zijn tegenstander Robert Schuermans is een zeer creatief spelende Belg en als die het op zijn heupen krijgt is die zeer gevaarlijk. De opening Aljechin-Chatard is een van de scherpste bestrijdingswijzen van het Frans maar ik maakte me niet zo’n zorgen want 2 jaar geleden versloeg Mykyta Albert Termeulen snel met deze opening. Schuermans speelde het wat rustiger dan Termeulen en Mykyta voelde zich niet zo op zijn gemak in deze stelling. Hij manoeuvreerde wat met zijn dame dat zijn

stelling niet ten goede kwam en toen zijn koning ook nog in het midden bleef staan was het tijd voor een koningsaanval en Mykyta werd mooi verslagen: 1,5 -3,5.

 

Op bord 3 speelde Dennis een briljante partij die ik de parel van de Black Horse zou willen noemen. Zijn tegenstander Ludo Tolhuizen had dit jaar tot op heden 5 keer geremiseerd, vorig jaar had die geen partij verloren kortom een lastig te kloppen tegenstander. Dennis zou Dennis niet zijn als die deze uitdaging aanpakt en hij vloog er met gestrekt been in.

In een Scandinavische opening waarin de dame snel terug ging naar het beginveld moest Dennis die voor het laatst schaaktheorie studeerde in het vorige millennium alles achter het bord zelf uitzoeken en ging op avontuur met zijn pionnen. Ik zal hieronder de partij in zijn geheel plaatsen want hij zo fraai naspelen is mijn advies! Na 23 zetten gaf tegenstander Tolhuizen op en ik denk dat die niet wist wat hem overkwam: in een doorgaans degelijke Scandinavische opening in 23 zetten opgerold te worden dat is zeldzaam. 1,5 – 4,5

Nonkel Toon speelde op bord 2 en hij vond van het begin dat die een wel een erg sterke tegenstander moest bestrijden. Ik heb niet veel van de partij gezien maar volgens mij werd Toon vrij regelmatig van het bord gezet. 2,5 – 4,5

Op bord 1 tenslotte speelde Reiner met wit tegen jeugdspeler Tikranian. Reiner speelde de opening zeer voorzichtig en rustig dit omdat jeugdspelers meestal van agressieve openingen houden. Deze tactiek wierp vruchten af want na een gelijk middenspel bereikt te hebben werd zwart redelijk eenvoudig weggetikt. 2,5 – 5,5.Al met al een overtuigende overwinning. Vianen heeft op een aantal borden maatwerk geleverd aanvallen als de tegenstander daar niet van houdt en rustig beginnen als de tegenstander daar niet op zicht te wachten. De stemming zat er goed in na afloop en de Indonesiër op het plein maakte zijn goede reputatie waar! Na deze overwinning staan we 2e achter koploper Dubbelschaak waar we de volgende keer tegen moeten spelen. De opdracht is eigenlijk hetzelfde als gisteren tegen de Pion: bij winst spelen we mee om het kampioenschap, bij een nederlaag is het seizoen afgelopen!

Nog een paar partijfragmenten: Smits-Stork

Ivo speelde hier e4! Na Pe4: Te4: de4: kwam d3 met een flink aantal dreigingen.X

Ries-Kok: hoe wint het snelst?

De oplossing: Benjamin speelde hier Pf6!

Tenslotte de partij van Dennis:

1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Pc3 Dd8 4.d4 Pf6 5.Lg5 c6 6.Lc4 Lg4 7.f3 Lf5 8.g4 Lg6 9.f4 Pe4 10.f5 Pxg5 11.h4 e6 12.Dd3 exf5 13.gxf5 Lh5 14.hxg5 Dxg5 15.Ph3 Dg2 16.Tg1 Df3 17.Lxf7+ Ke7 18.Lxh5 Dxh5 19.d5 Pd7 20.dxc6 bxc6 21.Td1 Te8 22.Dxd7+ Kf6+ 23.Kd2 1-0

(Met dank aan Ornett Stork voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>