Goede seizoensstart Vianen: wie schoan us Limburg is

Zal ik het doen of niet: het schrijven van een verslag nadat ik gisteren tegen 0.00 thuis arriveerde. Het is tijd voor een laptop in de trein want vanuit Roermond was het gisteravond nog minstens 2 uur treinen.

Vianen speelt wederom in 2e Klasse D en waar in het verleden er nog wel eens wat zwakke teams meespeelden waar je met enige zekerheid kon voorspellen dat daarvan kon worden gewonnen en je dus niet degradeerde is het dit jaar andere koek. Er zijn geen zwakke broeders en elk wedstrijd zal een gevecht worden. Vaak zijn we in het verleden zelf ons grootste vijand gebleken waarbij het niet altijd makkelijk was om genoeg mensen op te stellen, of een team van sterk niveau op te stellen of om op tijd te komen: voorlopig hebben in 2017 van dit alles geen last en zijn de prestaties goed.

In de 1e wedstrijd tegen Eindhoven wonnen we verdiend met 5-3 met oa een snel scorende Thomas die Bosscher schitterend overrompelde, verder ga ik mijn +6 mogelijkheden in het eindspel maar snel vergeten en uiteraard de Wet van Selten niet: altijd de verst vooruitgeschoven pion in het eindspel zo ver als mogelijk naar voren spelen, de andere pion komt dan wel.

In de 2e wedstrijd moesten we naar Tilburg tegen wederom een sterke promovendi Stukkenjagers 2. Die krijgen alle lof voor hun schitterende locatie, Cinecitta. Zo zou iedere schaakclub gevestigd moeten zijn dream on… Stukkenjagers is wel een club met de nodige onbrabantse bravoure: Stukkenjager 2 werd al tot kampioen gepromoveerd door een overigens zeer gewaardeerde schaakanalist. Dit was een motivatie voor ons om te laten zien dat we er ook wel wat van kunnen. Ondanks dat toppers als Ivo en Thomas niet meededen wonnen we de wedstrijd mede dankzij een vakkundig paard, loper en koning tegen koning(s) eindspel van Toon met 3,5-4,5.

Afgelopen zaterdag moesten we tegen DJC Stein, een team dat angstgegner dreigde te worden: ze hadden de laatste 2 jaar van ons gewonnen. Het was tevens ons verste uitwedstrijd maar dat was geen straf want Zuid Limburg is een van de mooiste delen van Nederland zo niet het mooiste. Ivo en ik reisden de dag ervoor af naar een B&B in Gulpen om ons flink voor te bereiden in de lokale Gulpen Brouwerij. We maakten tevens voor het eerst kennis met een e-bike jaja we worden ouder… Het voordeel van de e-bike is dat heuvels van de Amstel Gold Race met de nodige turboboost een eitje

werden en we zo zonder noemenswaardig te zweten 35 kilometer heuvels in 2 uur deden. Helaas kwamen we Tom Dumoulin niet tegen anders hadden we hem natuurlijk fluitend voorbij gereden!

De volgende ochtend na een heerlijk ontbijt afgereisd naar de sporthal van Stein waar tot mijn niet geringe verbazing eenieder al om 12.30 stond te trappelen van ongeduld… Misschien moeten we al onze wedstrijden maar in Stein laten afspelen want zo’n start zonder bv parkeerproblemen a la Tilburg of dat onze Duitse vrienden ons eigen speellokaal in Vianen 2 keer voorbij rijden en een half uur te laat komen was ongekend.

 

Stein had er ook zin in en nam ons ook serieus gezien het feit dat ze de gemiddelde rating van hun team tov de 1e twee wedstrijden maar eens wat hadden opgekrikt:

De wedstrijd verliep lange tijd vrij gelijkwaardig en er werd even gedacht aan 8 remises wat voor ons een unicum zou zijn en wellicht even zeldzaam als het winnen van de staatsloterij?! Beide teams hadden gezorgd voor een tactische opstelling zodat bv op bord 7 de hoogstgerate speler van Stein het moest opnemen tegen Toon die een van de lagere Viaanse elo’s heeft en op bord 8 was het precies andersom.

Ongelofelijk maar waar was dat Toon als eerste klaar was: of het nu kwam door een prikkelend app-je van mij dat we door het meedoen van Toon de Chinees minstens een uur later zouden kunnen bezoeken of simpelweg het feit dat een remise tegen Caessens een goed resultaat is ..

Ivo speelde op bord 1 met wit tegen Miessen: er kwam een Stonewall op het bord dat Ivo gestructureerd aanpakte maar zwart ook goed tegenspeelde en de remise was een terechte uitslag.

Ullrich Perschke speelde een zeer rustige variant van het Koningsindisch en kwam met een licht plusje uit de opening. Waarom die niet won? Bij de Chinees vertelde die voluit over concentratieproblemen maar uiteindelijk was de remise een keurig resultaat want op de overige borden zag het er voor Vianen niet slecht uit.

Een kleine tegenvaller was de remise van Dennis tegen een speler die gezien zijn 5 remises in 7 wedstrijden van vorig jaar graag remise speelt. Volgens Dennis was de eindstelling volledig in evenwicht en was remise een logisch resultaat.

Mykita speelde op bord 2 een aparte Tarrasch. In het middenspel leek zijn stelling wat erg open en dat was onder oa de reden dat ikzelf een remiseaanbod van mijn tegenstander afsloeg. Mykita herstelde zich goed en probeerde zelfs het eindspel nog te gaan winnen maar dat zat er niet in en de 5e remise was een feit.

Ullrich Dresen speelde inmiddels al geruime tijd een mooi middenspel waarin hij zijn favoriete spel kon uitoefenen: met kleine zetjes werd de druk steeds verder opgevoerd zonder dat de tegenstander voor enig tegengevaar kon zorgen. Uiteindelijk wikkelde Ullrich af naar een gewonnen eindspel waardoor de remiseban werd verbroken! 2,5-3,5

Ikzelf kreeg met zwart een London tegen. Tsja echt een boeiende opening vind ik het niet maar omdat de opening populair is tegenwoordig raak je wel ingespeeld op dit soort systemen. Lange tijd werd er het nodige heen en weer geschoven waarbij wit ook remise aanbod maar dat ik met een blik op de overige borden weigerde. Tot het op de overige borden duidelijk was of ik risico moest nemen of dat ik met remise genoegen mocht nemen schoof ik mijn stukken maar wat heen en weer totdat mijn tegenstander opeens zijn pion naar voren schoof wat meteen tot groot voordeel voor mij leidde en keurig, al zeg ik het zelf, werd afgewikkeld. 2,5-4,5

De stelling van Reiner zag er toen ook veelbelovend uit maar hij wilde of graag naar de Chinees of de omstanders hadden iets over het hoofd gezien want het werd remise. 3-5

Al met al natuurlijk een erg mooi resultaat wat werd afgesloten bij de uitstekende Chinees Long Sing in Roermond.

De volgende wedstrijd de kraker: Vianen – Pion Groesbeek!

(Met dank aan Ornett Stork voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>