Vianen verliest na harde strijd nipt van Amstelveen 1

Na vorig jaar gelijk te hebben gespeeld tegen Amstelveen 2, mochten we het afgelopen zaterdag opnemen tegen het eerste team van Amstelveen. Hoewel we al aardig wat jaren in de 1e klasse hebben gespeeld, is het volgens mij maar ik kan me vergissen de eerste keer dat we het tegen het 1e team van Amstelveen mochten opnemen.

Een van de belangrijkste onderdelen van deze wedstrijd althans aan Viaanse zijde waren de vele afzeggingen. Hulde voor Toon die behoorlijk wat telefoontjes naar Duitsland heeft moeten plegen en het toch nog voor elkaar kreeg dat we met 10 man arriveerden. Maar dat als van de sterkste 10 man die Vianen dit jaar kan opstellen er 4 ontbraken met elk een elo >2200, is het toch wel een gerechtvaardigde conclusie dat we enigszins verzwakt aantraden.

Ter vergelijking vorig jaar in september de 1e wedstrijd tegen Eindhoven waarbij zelfs Ivo (onze winterschaker) en Thomas (die alleen voor echt cruciale wedstrijden wordt opgesteld) meededen. Er waren vele goede redenen om niet mee te kunnen doen maar een beetje jammer is het wel anderzijds is het ook mooi dat we zoveel afmeldingen blijkbaar wel kunnen opvangen: ik kan me nog een seizoen herinneren toen ik zelf team-captain was in de eerste klasse met een gemiddelde opkomst van 8 man…

Anyway de 10 die zaterdag in Amstelveen arriveerden waren zeker niet de minsten en hadden er zin in. Tegenstander Amstelveen hebben een aantal sterke spelers, die vorig jaar sterk scoorden in de 1e klasse, aangevuld met een aantal jeugdspelers die weliswaar nog een wat lagere rating hebben maar wel snel beter kunnen worden en het is te prijzen dat een vereniging risico’s neemt en de jeugd de kans geeft. Waar zijn de tijden gebleven dat Vianen en omgeving een behoorlijke hoeveelheid jeugdspelers grootbracht…

Thorsten speelde een degelijke pot tegen een jeugdspeler met meer dan 2200 en zijn snelle remise was een goed begin.

Dennis speelde tegen een jeugdspeler die, zo merkte ik vorige week in een toernooi in Delft, behoorlijke problemen met zijn tijd heeft. Dennis begon rustig aan een aanval en toen zijn tegenstander wederom problemen met de tijd kreeg, won Dennis snel.

Zelf wilde ik graag tegen of Krudde of van Gisbergen spelen omdat ik daar lang geleden tegen had gespeeld en toen tegen beiden niet slecht scoorde. Ik mocht uiteindelijk met zwart tegen Krudde. Na een voor mij redelijk nieuwe Slavische opening (na jaren een pion vroegtijdig in de Benko te hebben geofferd doe ik eens wat anders) kwam ik een pion voor maar wit had een sterk loperpaar en mijn koning stond ook wat op de tocht, toen we besloten tot remise door zetherhaling. Al met al stonden we op dat moment met 1-2 voor.

Op alle andere borden waren toen nog vele harde gevechten waarbij en dat is wel echt een verschil met de 2e klasse het werd uitgevochten tot in het verre eindspel.
Ullrich Dresen, de topscorer van vorig jaar, zette zijn partij op bord 1 tegen van Gisbergen gewoontegetrouw rustig op. Het leek op een snelle remise uit te lopen maar uiteindelijk kwam er nog een voor Ullrich licht beter eindspel op het bord wat uitmondde in remise.

Helge, onze nieuwe teamgenoot, speelde op bord 3 tegen Strating. Dat is zeker niet een van de makkelijkste tegenstanders. Van wat ik gezien had Helge een wat mindere pionnenstructuur en ruilde hij ook nog onnodig(?) een van zijn lopers waarna Strating het zeer bekwaam uitmaakte.

Markus Koehler die al een paar jaar niet meer voor ons speelde maar gelukkig bereid was deze wedstrijd mee te doen, speelde een strakke defensieve pot waarbij hij een mooie burcht bouwde die stond als een huis met remise als gevolg: soms is defensief schaken ook mooi.

Toon speelde op 9 tegen Los, een van hun ervaren en betere spelers. Toon kwam tegen een Pirc matig uit de opening en bleef matig staan waarna zijn tegenstander het mooi afmaakte: huh dat moet beter keh! Misschien maar eens een ander variant tegen de Pirc proberen?!

Tobias, ook een voor mij nieuwe speler, speelde tegen de enige Amstelveense invaller. Het eindspel van 3 pionnen voor Tobias tegen loper en pion voor zijn tegenstander werd na ruil van de ene Amstelveense pion remise.

We stonden toen met 4,5-3,5 achter toen Reiner rond de 40e zet gedwongen va banque ging spelen en zijn tot op dat moment goed spelende tegenstander foutjes maakte waarvan Reiner profiteerde en schitterend wist te winnen. Helaas is het handschrift van Reiner niet goed leesbaar anders had ik u graag de schwindel willen laten zien.

Toen hing het resultaat van deze wedstrijd af van het duel Elgersma-Volkov. Grappig was dat deze 2 het vorig jaar in het duel in de 2e klasse Amstelveen 2 – Vianen het ook tegen elkaar opnamen en dat Mykita toen won. Mykita kwam volgens mij erg mooi uit de opening maar helaas wil dat niet altijd wat zeggen bij Mykita. Volgens Mykita speelde tegenstander Elgersma (Mykita verzuchtte na afloop: zoveel vooruitgang in een half jaar is toch niet mogelijk?!) steeds de beste zetten en op het einde met weinig tijd maakte Elgersma het keurig af. Al met al een verdiende overwinning voor Amstelveen: 5,5-4,5.

Na afloop werd er nog enthousiast door beide teams geanalyseerd in het sfeervolle denksportcentrum.

Tenslotte nog dit:
- Voor aanvang van de wedstrijd vroeg iemand aan de bar aan Dennis tegen welk team van Amstelveen die moest waarop Dennis geen idee antwoordde. Dennis wist na 5 maanden niet geschaakt te hebben gelukkig nog wel hoe de stukken moesten lopen.
- We nu 2 keer in Amstelveen hebben gespeeld waarbij Ivo, die op fietsafstand woont, beide keren verhinderd was. Wellicht moeten we een volgende keer dat we tegen Amstelveen schaken dat in Vianen doen dan doet Ivo hopelijk wel mee.
- Ik voor het eerst dammers in een andere zaal in actie zag. Na afloop heb ik een tijd met ze gesproken over de verschillen tussen dammen en schaken. Op een vlak verschillen dammers en schakers zeker niet: we houden allebei van een borrel!
- We wensen Ullrich Perschke veel beterschap en hopen dat hij ons snel weer scherp komt houden met zijn vele analyses en grappen!
- Ik hoop dat we dit jaar tenminste een keer met onze sterkste selectie aantreden.
- In een volgend verslag zal ik pogen wat meer partijmateriaal te laten zien.

(Met dank aan Ornett Stork voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>