The return of the Yerminator!

Laten we de moed er in houden en als titel een positief element van deze dag noteren. Vrij Pion Vianen kreeg deze dag schaakles van een sterk HWP Haarlem dat niet eens topper Bruno Carlier nodig had om een duidelijke overwinning te behalen. Bij ons ontbrak de vakantie vierende Dennis die de vorige week nog had uitgeblonken op het NK Bedrijvenschaak en Jan Selten die polshoogte ging nemen op het Binnenhof.

Zo’n dikke nederlaag was toch al weer eventjes geleden. Onze tegenstander was niet alleen aan de hoogste borden, waar ze met 4 23++ aantraden, de baas maar ook aan de staart. HWP Haarlem beleefde een vlotte start door 3 relatief snelle overwinningen:

  • Toon speelde een nieuwe opening die wat scherper leek dan zijn vorige en tegenstander Feher (2379) kwam zag en overwon en had daarbij amper bedenktijd nodig. Toon moet de opening nog maar eens nader bestuderen en ook even kijken of deze opening wel bij zijn speelstijl past?!
  • Torsten Werbeck moest het op bord 9 nog altijd opnemen tegen een tegenstander met een elo van 2162: de opening die hij speelde ken ik alleen maar als zeer lastig te kraken voor wit maar Torsten deed een paar wonderlijke zetten als g6 en later ik meen h6 waarna hij spoedig kon opgeven.
  • Helge ook met zwart moet nog wat wennen aan de Nederlandse speelstijl die wat scherper is dan de Duitse: zijn tegenstander had denk ik een van de meest prettige KNSB-partijen uit zijn historie want hij kon makkelijk de koning van Helge met al zijn zware stukken bestoken en toen er ook nog een paard van hem vrijelijk overal door heen kon draven volgde er een opgave van Helge. Conclusie: we zijn behoorlijk kwetsbaar met de zwarten!!

De eer werd enigszins gered door mezelf. Ik mocht het opnemen tegen een sterke tegenstander: Tondivar met een elo van 2318. Ik zette mijn partij met wit solide op waarbij ik aarzelde de schitterende partij Nepo-Bacrot van de laatste olympiade te imiteren (naspelen die partij!), maar durfde het toch niet aan h4 en g4 te spelen. Daardoor werd het een rustig positioneel gevecht waarbij ik mijn net aangeleerde kennis uit het interessante schaakboek The Chess Toolbox van Thomas Willemze over het ruilen van stukken goed kon toepassen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger een hekel had aan stukken ruilen en dit regelmatig uit de weg ging maar door dit boek heb ik een geheel nieuwe kijk op de strategische consequenties van ruilen gekregen: je bent nooit te oud om te leren!

Stelling 1: zwart heeft net Pe5 gespeeld. De witte lopers zijn zwakker dan de zwarte want ze kijken tegen hun eigen pionnen aan en wit moet derhalve stukken ruilen! Belangrijk is bij ruilen ook te kijken naar wat er over blijft als een aantal stukken geruild zijn. Mijn inschatting was dat zwart in de meeste gevallen een achterblijvende pion op a7 blijft houden die hij moet verdedigen.

Stelling 2: Er is flink geruild en zwart heeft net Df5 gespeeld en bied dame-ruil aan. Ik speelde hier Da4 waarna zwart weinig anders restte dan remise af te dwingen dmv. eeuwig schaak. Ik vond dat met Da4 het makkelijker is om remise af te dwingen dan Df5: hoewel je dan wellicht objectief ook gelijk staat, is het eindspel met alleen koningen niet geheel zonder risico’s.
Ondanks deze achterstand leken we toen met een beetje optimistische kijk op de zaak wellicht nog een gelijkspel uit het vuur te kunnen slepen. Reiner is in een bloedvorm zo vroeg in het seizoen en speelde zijn toch niet bepaald zwakke tegenstander Gijswijt (2320) fraai van het bord: 1,5-3,5.
Onze andere topper Dresen had een zware middag tegen de sterkste speler van HWP, Jaap de Jager (2442). Deze wilde graag winnen van Dresen: het leek erop dat de stelling van Dresen wel verdedigbaar was maar een fout(je) werd genadeloos afgestraft 1,5-4,5.
Jermo leek zijn terugkeer na 3,5 jaar met een overwinning te vieren: hij kwam 2 pionnen voor waarbij de koning van zijn tegenstander ook nog onbeschermd leek. Ergens moet Jermo iets gemist hebben want plotsklaps werd de partij remise: 2-5
Benjamin had ivm studie en werk maanden niet geschaakt en was ook behoorlijk vermoeid voor aanvang van de partij. Ik heb niet veel van de partij gezien maar wat ik gezien heb verliep die vrij evenwichtig en was de remise niet verrassend: 2,5 – 5,5.
Ivo net terug van vakantie uit Frankrijk liet zien dat de Haarlemmers met de zwarten wel te bestrijden zijn: hij leek wat beter uit de opening te zijn gekomen en probeerde te winnen maar dat bleek er niet in te zitten: 3 -6.
Mykita leek uitstekende kansen te hebben op een overwinning: ik meen dat die 3 pionnen voor stond waarbij hij vrij makkelijk een vierde kon winnen. Toen ik een kwartier later kwam kijken, schudde Mykita teleurgesteld met zijn hoofd. Hij had zijn torens op een bijzonder hoogst ongelukkige plek neergezet en verloor een toren en de partij. Schaken kan een wreed spel zijn en koel afmaken van een gewonnen stelling is een kunst zo laat deze partij zien.
Al met al verloren we dus terecht met 3-7 van een sterke tegenstander. Na afloop was het tijd voor de apres-schaakborrel:

En een bijzonder vermakelijke Tesla-show van Nonkel Toon: de tijd dat een auto geheel zelf-rijdend is komt er hopelijk snel aan!

(Met dank aan Ornett Stork voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>