Vianen boekt grootste overwinning ooit!

Of het nu lag aan het hoge gehalte baarddragers onder de Vianezen, of aan het debuut van een grootmeester bij Vianen, blijft de vraag maar Vianen won afgelopen zaterdag met een mooie 1,5-8,5 van Krimpen aan den IJssel. Na de ongelukkige competitiestart tegen Delft waarbij het duidelijk werd dat ivm vakanties en werkzaamheden voor Vianen de competitie het beste in oktober kan aanvangen, had teamleider van Lanen 3 weken geleden een opstelling rondgestuurd waarvan het teamgemiddelde zo’n 60 elo-punten hoger (2259!) was dan die van het team tegen Delft. Ik dacht nog bij mezelf eerst maar eens kijken of er nog afzeggingen komen maar als eenieder komt, kan elke tegenstander in de 1e klasse zijn borst nat maken.

Zowaar zag ik iedereen verschijnen met zelfs een 11e man, Ullrich Perschke, die ons kwam aanmoedigen en waar nodig na afloop zou vertellen wat we fout hadden gedaan. We moesten spelen in een pannenkoekenrestaurant in Krimpen waar de geur van de pannenkoeken wel de speelzaal binnendrong maar blijkbaar was ik zo bezig met schaken dat ik geen pannenkoek heb besteld. Op dinsdagen zo heb ik me laten vertellen is er de mogelijkheid tot onbeperkt pannenkoeken eten, wellicht ook iets om op KNSB-zaterdagen te organiseren: ik denk dat er best goede pannenkoekeneters zijn onder de schakers en het is een interessante optie als een teamwedstrijd in een gelijkspel eindigt het moet worden uitgevochten door middel van een pannenkoekenwedstrijd.

Onze tegenstander, Krimpen aan den IJssel, is net gepromoveerd uit de 2e Klasse en is een mooie mix van jeugd en jaren 80 toppers als Rini Kuijf en Frans Cuijpers.

Bij Vianen maakte, de Oekraïense maar woonachtig in Düsseldorf, grootmeester Alexander Berelowitsch zijn debuut. Teamleider van Lanen wilde met het oog op zijn gezondheid het klassebehoud niet zo spannend maken als vorig jaar en besloot dat we nog wel wat versterking konden gebruiken. Mij viel op dat hij in het begin van zijn partij rustig de tijd nam om de complexe Sveshnikov tot zich te nemen maar vervolgens van een kleine onnauwkeurigheid van tegenstander van Dijk gebruik maakte om snel te winnen! Een keurig debuut en later bij de Italiaan bleek dat Alexander ook een leuke tafelgenoot is, we zijn kortom blij met hem. 0-1

Ik heb niet precies bijgehouden in welke volgorde de partijen eindigden want ik had zelf een tumultueuze partij waarover later meer maar Ivo, die het gelukkig nu wat rustiger heeft want zelfs toeristen komen in november wat minder naar ons land, was ook snel klaar. Hij kreeg een Hollands met e6 tegen, tegenstander werd wellicht wat verrast door het slaan van Ivo met de pion op c3 ipv de dame, maakte een behoorlijke fout waarna Ivo bijzonder snel en hardhandig de partij na zo’n 20 zetten afmaakte. 0-2

Onze Duitse teamgenoten moesten het vooral opnemen tegen de talentvolle Krimpense jeugd die met wit bijna allemaal een voorliefde hebben voor de openingszet 1. Pf3. Tsja toen ik jong was, leerde ik dat je in je jeugd moest beginnen met e4 (voorkeurzet van Fischer en Karpov), zelf speelde ik de voorkeurzet van Kasparov 1. D4 maar 1. Pf3 was een zet voor senioren schakers die het rustig aan

wilden doen, dat jeugdspelers deze zet nu zo massaal spelen vond ik verrassend. Naar mijn bescheiden mening leer je scherpe 1. E4 stellingen het beste op jonge leeftijd en kan je later nog altijd overstappen naar Pf3 in plaats van andersom maar wellicht is dat een conservatieve kijk op de zaak.

Reiner won van een van de gebroeders Pols die met jawel 1. Pf3 opende. Reiner leek me al vroeg beter te staan maar het duurde toch tot het verre eindspel voordat Reiner won. 0-3

Ullrich Dresen speelde tegen Nguyen die ook opende met … Dresen heeft wel enige ervaring met die zet, zette de opening robuust op waarbij wit zijn paard aan de rand zette op a4. Ook hier duurde het even voordat Ullrich won maar volgens mij heeft wit geen plezierige partij gespeeld en verloor hij terecht 0-4!

Dan het hoogtepunt van de dag: Jermo mocht het met zwart opnemen tegen Frans Cuijpers, een erg sterke speler die met 2426 op de Fide-elolijst 43e staat van de Nederlanders maar vroeger nog hoger heeft gestaan. Over de opening zal ik niet veel verklappen, wel dat Jermo zich een analyse van de heren Svidler-Karjakin herinnerde waarbij Karjakin iets naliet te spelen wat Jermo nu wel speelde en hij vervolgens snel won van Frans Cuijpers! Na de vlotte overwinning tegen Michielsen in ronde 1, een nieuwe briljante pot van Jermo !! 0-5

Dennis begint traditioneel na een zomer niet geschaakt hebben wat roestig. In de 1e ronde stond die erg goed, kreeg een goede mogelijkheid de partij te winnen maar de partij verzande in remise. Ook nu ging het nog niet erg makkelijk, meende dat die op een gegeven moment nog een zware pijp moest roken maar opeens had die gewonnen. 0-6

Benjamin kreeg tegen Rini Kuijf een old skool Schara von Hennig tegen, ik meende aan het vele tijdverbruik bij Benjamin te concluderen dat het een hele tijd geleden was dat die die opening tegen had gekregen. Ik vond zwart ook wel goed staan na de opening maar toen ik wat later kwam kijken stond Benjamin goed en vervolgens won die ook, keurige prestatie. 0-7

Helge speelde tegen oud-Nederlands jeugdkampioen, Wiggert Pols. Dat was volgens mij een complexe partij, waarbij Helge eerst beter stond, later zwart goed counterde maar uiteindelijk won Helge. Zoals Ivo zei: Helge begon bij ons wat stroef maar de laatste partijen is die goed bezig! 0-8

0-8 is een score die ik me van het afscheid van Cruyff bij Ajax kan herinneren tegen Bayern München en voor ons was het ook even wennen. Onwillekeurig zoemt er dan door het pannenkoekenrestaurant: tien, tien. Maar eerlijk toegegeven 0-10 heeft er nooit in gezeten.

Helaas was Toon dit keer matig in vorm. Hij wachtte te lang met rokeren, stukken waren loshangend zand, derhalve verloor Toon terecht. 1-8

Toen restte nog een partij die van mezelf. Ik kreeg uiteraard ook 1. Pf3 tegen, moest al snel het wil zelf uitvinden in een Ben-Oni achtige structuur. Mijn tegenstander probeerde me in slaap te sussen door 2 keer de manoeuvre Lf4-h2 te spelen wat waarschijnlijk de reden was dat ik in het middenspel eerst een tactische offer over

het hoofd zag, vervolgens van de schrik op de automatische piloot met de verkeerde pion terugsloeg waarna de computer de stelling als +13 beoordeelde. Ik stond op het punt van opgeven maar had van de partij Odendahl-Ikonnikov uit het toernooi in Dieren deze zomer geleerd dat je altijd nog kan opgeven.

Gelukkig sloeg mijn tegenstander die op dat moment weinig tijd had met het verkeerd stuk op g6 waardoor de waardering terugliep naar slechts +4. Nu hij de tijdscontrole gehaald had, nam die uitgebreid de tijd om de stelling te bestuderen en vervolgens kwam er voor mij een vrij verrassende zetherhaling op het bord: in onderstaande stelling speelde wit Ta7, zwart Tb8, wit Tb7 etc. Ik meende toch echt nog steeds vrij matig te staan maar mijn tegenstander was van mening dat ik mogelijk zelfs beter stond. Zo’n verschil in inzicht is toch zeldzaam. Wie er gelijk heeft blijft subjectief: in ieder geval vond Stockfish dat mijn tegenstander nog altijd +4 stond.


1,5-8,5 derhalve: een historisch grote overwinning voor Vianen dat ook met een erg sterke selectie was afgereisd naar Krimpen. Hopelijk kunnen we dit jaar nog een paar keer in deze samenstelling spelen: het zou ons doel, klassebehoud, wel wat makkelijker maken.

(Met dank aan Ornett Stork voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>