Gehucht Vianen wint regionale topper tegen grote stad Nijmegen!

Zaterdag 1 februari mocht Vianen het opnemen tegen UVS Nijmegen: een duel waar met name UVS’er en barman van Vianen Jaap Stork lang naar uitkeek. Wedstrijden tegen UVS hebben niet de historie van Vianen – Pion Groesbeek of ook Vianen-ASV. Ik moest hard nadenken of en wanneer we wel eens tegen UVS 1 hebben gespeeld. Na enig zoeken blijkt de laatste (en enige?) keer in 2014 te zijn geweest in de 2e klasse toen Vianen al kampioen was en deze wedstrijd om de keizers baard ging. Met name de Viaanse spelers waren zo maak ik op uit het verslag vroegtijdig in een feeststemming en blunderden het nodige weg tegen een verzwakt UVS waardoor de wedstrijd nipt werd gewonnen door UVS. Sinds die tijd is met name de samenstelling van UVS behoorlijk veranderd: slechts 2 spelers die in 2014 aanwezig waren speelden afgelopen zaterdag mee, terwijl bij Vianen 5 spelers uit 2014 meespeelden. UVS (Uit Vrienden Samengesteld) is sinds die tijd zeer succesvol in het aantrekken van talentvolle streekgenoten waaronder oudgedienden van SMB, jeugdige spelers van PION Groesbeek en ook Hamoun Habibi die voor Vianen heeft gespeeld. Beide teams hadden voor aanvang van de wedstrijd 4 punten en aangezien een overwinning klasse-behoud dichterbij brengt, waren beide teams nagenoeg op hun sterkst aangetreden.

Vooraf aan zo’n wedstrijd is de bordindeling altijd een uitdaging: op welke borden spelen doorgaans de sterkste spelers van de tegenpartij en wie zetten we daar tegenover? Omdat UVS een aantal keren niet haar sterkste spelers op de eerste 2 borden had opgesteld, had teamleider van Lanen voorgesteld de gebroeders Stork maar eens op de eerste 2 borden op te offeren?! Die vonden dat wel een goed idee, zeker ook omdat UVS de vereniging van hun vader is.

Het precieze wedstrijdverloop heb ik niet kunnen volgen maar een aantal partijen van onze Duitse teamgenoten waren redelijk recht toe recht aan en leidde tot remises van Odendahl en Perschke. Hintze had een interessantere stelling tegen de altijd creatieve Retera en dat de partij in remise eindigde zegt veel over de solide verdedigingskunsten van Hintze want het centraal op d4 geposteerde paard van Retera stond er imposant en leek lastig te verdrijven. De altijd goed op dreef zijnde Ries had in Schoonenberg een waardige tegenstander die dit jaar ook goed presteert. Als ik me niet vergis kwam Schoonenberg goed uit de opening, kostte de opening Ries ook veel tijd maar uiteindelijk werd deze partij remise. Ullrich Dresen dacht dat die niet kon achterblijven bij al dit Duitse remisegeweld al was zijn partij een zware manoeuvrepartij waarbij ik me afvroeg waarom die niet wat eerder een toren tegen paard en pion offerde. Dat deed Ullrich uiteindelijk wel en het zag er toen nog steeds mooi voor hem uit maar deze dag was een collectieve remisedag voor onze Duitse teamgenoten!

Inmiddels hadden de gebroeders Stork op de borden 1 en 2 toch zeer gerenommeerde tegenstanders gekregen. Ik  had van te voren gehoopt op Hans Klip als tegenstander en zowaar gebeurde dat ook. Klip is een mooie aanvalsspeler en hoewel zijn rating tov 20 jaar geleden toen die nog met SMB 1 in de meesterklasse schaakte enigszins gedaald is, is hij nog steeds een gevaarlijke en sterke speler. Ik dacht dat ik nog nooit tegen Klip had gespeeld, maar zag later dat ik ooit in de interne van SMB in 16 zetten van hem had verloren… Waarschijnlijk snel vergeten die partij en maar goed ook.

Ter voorbereiding op de wedstrijd had ik een partij Klip-Giri bestudeerd en die partij werd nu ook een tijdje gevolgd tot Klip afweek. De partij kostte Klip veel tijd en toen ik na 19 zetten een goede stelling met een pion meer had en Klip nog 8 minuten en ik een half uur stelde ik met het oog op de resterende borden waar we goed stonden, remise voor, wat Klip aanvaarde.

Van Siciliaans naar het Spaans: tijdens de analyse merkte ik op dat het voor iemand met de tactische kwaliteiten van Klip wellicht niet de ideale opening is waar Klip het wel mee eens was. Overigens speelde ik in deze stelling ipv het reguliere Tb8 of Lb7 het enigszins opmerkelijke ba4:?! Blijkbaar kan dat ook want 10 zetten later was het remise in een gelijke stelling.

Ivo Stork speelde op 2 tegen Jaap Houben en er kwam Koningsindisch op het bord. Ivo speelde na een paar billenkoek te hebben gekregen met de Kortsnoj-bestrijding van het KI (eindelijk) eens wat anders en met verbluffend succes. Tegenstander Houben was wellicht verrast door de nogal onbekende variant van Stork (van de stelling na 8 zetten zijn er nog maar 6 partijen in de database en alleen van onbekende spelers) want hij stond al snel dramatisch.

Nadat Ivo in bovenstaande stelling Ph3 had gespeeld oa met het doel om evt Pg5-e6 te spelen, speelde Houben hier f5? Na gf5: gf5 Pg5 stond het al +2.

Al snel ging het nog sneller bergafwaarts: in onderstaande stelling had Houben net Pf8? gespeeld waarna Ivo vrijwel direct b4 speelde wat Houben de dame tegen een toren koste.

 

Ivo dacht dat Houben nu wel snel zou opgeven. Dat bleek niet het geval, Houben ging er nog eens goed voor zitten en dan blijkt dat het weinige schaken van Ivo best een handicap kan zijn. Normaal laat ik doorgaans maar 1 diagram per partij zien maar deze partij is diagram-geniek. In onderstaande stelling staat het nog steeds +6, Stork vroeg zich af hoe lang Houben nog zin had om door te spelen in deze vreselijke stelling toen hij na Kf6, Tg8 ipv het veel betere Dg8 speelde?? Nu was Houben er als de kippen bij om Tc1 +, Kd2, Td1! +, Kd1:, Pc3 + en Pd5: te spelen.

Houben won door nonchalance van Stork de dame terug waarna er een eindspel van loper en toren van Stork vs toren en 3 pionnen van Houben ontstond. Stork dacht dat die alles al had weggegeven maar won uiteindelijk toch het foutenfestival! Het was in ieder geval een enerverende partij waarbij het publiek volop mee kon leven.

Onze GM Alexander speelde tegen Bons, een andere gevaarlijke door Theo Wijnhoven geschoolde ex-Pionner. Wederom besteedde Alexander veel tijd in de opening, aan Ivo gaf die later aan dat de opening redelijk onbekend voor hem was en lange tijd zag het er niet slecht uit voor Bons. Uiteindelijk kwam er een spannende fase in het middenspel waarbij Alexander zijn klasse liet zien en snel won!

De Yerminator had mijns inziens de sterkste UVS’er als tegenstander: Lucas van der Linden. Lucas maakte ooit grote indruk op mij toen ik aan een van mijn eerste Open jeugd-NK’s meedeed in Arnhem. Hij won toen het kampioenschap tm 16 jaar met 9-9! Ze speelden een rustige opening waarbij in het middenspel flinke strategische manoeuvres werden ontplooid. Jermo leek daarbij steeds de overhand te hebben omdat van der Linden zijn dame op de velden a7, b8 positioneerde. Jermo heeft daarbij net zoals in de vorige KNSB-partij tegen Lahaye weer een pion doorgeschoven naar d7 en de vraag is of die pion de overwinning brengt of dat die verloren gaat en het remise wordt. Van der Linden heeft net Kg8 gespeeld en Kooijmans vindt hier de sterkste zet: 44. Pg6!

Het mooie van deze zet is dat het terugveroveren van de pion op d7 in alle gevallen tot verlies leidt:

(44… Nxd7 45. Qe6+ Kh7 46.

Rxd7 Rxd7 47. Qxd7) (44… Nxg6 45. Qxg6 Rxd7 46. Qe8+) (44… Kf7 45. Nxf8

Kxf8 46. Qe6 Qxc3 47. Re1) 45. Rxd7 Qxd7 (45… Nxd7 46. Qe6+ Kh7 47. Qxd7) 46. Qa8 Qf7 47. Qxf8+ Qxf8 48. Nxf8 Kxf8 49. Kg2

Wederom een erg mooie strategische prestatie met een fraaie executie waar je alleen maar bewonderend naar kan kijken.

Al met al had Vianen toen de wedstrijd gewonnen, we stonden inmiddels met 6-3 voor. Tenslotte waren Hamoun Habibi en uiteraard Toon van Lanen, die doorgaans als laatste bezig is, nog aan het spelen. Mij leek dat Toon lange tijd erg goed stond maar dat er rond de beruchte 40e zet de zaken begonnen te keren. Opeens leek de eens goede stelling van Toon een gatenkaas en Hamoun profiteerde, al met werd het dus 6-4 voor Vianen! Een bijzonder mooie en welkome overwinning voor Vianen op een sterke tegenstander. Vianen is hiermee zeker nog niet verzekerd van klasse-behoud: het heeft in ieder geval nog een overwinning nodig om zeker veilig te zijn.

Leuk was dat er vele oudgedienden naar de wedstijrd kwamen kijken met als speciale vermelding onze oude voorzitter, Piet van de Hoek. Na afloop werd er lang geanalyseerd en de wedstrijd nabesproken: het was kortom ouderwets Vianees gezellig!

(Met dank aan Ornett Stork voor de inzending)

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>