Vianen 1 wint (+verslag van Ivo!!!), Vianen 2 en 3 verliezen…

Eerste team

Het eerste team van Vianen heeft met ruime cijfers Zukertort Amstelveen 2 verslagen. Ivo heeft een mooi verslag geschreven voor deze wedstrijd, waarvoor heel veel dank.

15. oktober 2005 Ronde 2

Bord Zukertort Amstelveen 2 2035 Vianen/DVP 1 2175 2½-5½
1. Bart-Piet Mulder 2177 Reiner Odendahl 2343 ½-½
2. Julius van Doeland 2165 NO 1-0
3. Jan Helsloot 2096 Ornett Stork 2122 0-1
4. Martin Bottema 2076 Ulrich Perschke 2130 0-1
5. Bram ter Schegget 1878 Jan Selten 2221 0-1
6. Tjerk van Blokland 1992 Ivo Stork 2242 0-1
7. Florian Jacobs 1997 Marcel Castricum 2085 1-0
8. Mehran Kamali 1900 Toon van Lanen 2084 0-1

Eind goed, al goed
Door Ivo Stork

Wat leek op een ouderwets Viaans drama uit te draaien, werd toch een regelmatige overwinning van het eerste team. Ulrich Dresen zat voor Geschäfte in China (ucontrol gaat een grote sprong voorwaarts maken) en maar liefst drie spelers meldden zich in de laatste twee weken voorafgaande aan de tweede ronde af. Eenieder had zijn reden, jammer was alleen dat teamleider Dennis vergat de mogelijkheid te verifiëren of er vooruitgespeeld kon worden. Toen Jan hem daarop wees, was het al te laat. Het zal Dennis geen tweede keer gebeuren.

Ondergetekende werd als teamleider aangewezen omdat ik al vaker met dit bijltje gehakt had. Anderzijds had ik in de week voorafgaande aan de wedstrijd ook drukke werkzaamheden en bijvoorbeeld niet genoeg tijd om na te gaan of Ulrich Perschke zijn vervoersproblemen had opgelost. Marcel was gecharterd als invaller en daar zaten zaterdagochtend in de bar van het Amstelveense go-centrum vijf bange Vianezen bij elkaar. Er werd lang geklaagd over de jeugd van tegenwoordig met hun puberteit en ook Ulrich en Reiner waren nog niet gearriveerd en niemand wist of zij nog zouden komen… De waarnemend teamleider sprak om vijf voor één de wijze woorden: ‘‘Iedereen zijn handy uit, achter het bord en maak er een mooie partij van.’’ Een minuut of twintig na aanvang kwamen opeens Reiner en Ulli binnenlopen en toen geloofde iedereen weer in de mogelijkheid om de 1-0 achterstand goed te
maken.

Deze achterstand werd zelfs groter omdat Marcel er nog steeds niet in geslaagd is om maar in de buurt van zijn oude vorm te komen (Guinness is good for you?). Na zeven logische zetten had hij al vijf kwartier verbruikt. Achteraf kwamen daarvoor een aantal vreemde verklaringen van het niveau beren op de weg zien die er niet zijn. Marcel, ga gewoon de strijd aan, speel je partijen met meer zelfvertrouwen en de weg terug zal vanzelf worden gevonden! Uiteindelijk verslikte Marcel zich in opkomende tijdnood in een simpele combinatie.

Daar tegenover stonden goede stellingen van Toon, Ornett en Ivo. Ornett wilde graag met wit en daarom ruilden de broers van bord. Ornett maakte zijn voorkeur geheel waar op het derde bord. Het loperpaar werd op prachtige wijze uitgebuit toen tegenstander Helsloot besloot de stelling open te gooien. Ivo was al snel op onbekend terrein en probeerde allereerst het gevaar van koningsaanvallen middels loperoffer op h7 te bezweren. Enkele sjablonen van zijn tegenstander maakten het mogelijk om de torens op de open f-lijn te verdubbelen.
Toen zijn tegenstander bijna alle zware witte stukken richting damevleugel dirigeerde was het niet meer dan logisch om te counteren op de koningsvleugel met mat tot gevolg. Toon stond de hele partij goed maar ook hij moest oppassen voor een koningsaanval. Zwart was echter veel sneller en Toon won overtuigend, het koste wel weer teveel tijd.

Reiner kwam niet door de zwarte egelstelling heen en tegenstander Mulder behaalde een dikverdiende remise. Ulrich was weer bezig met ordentlich kneten,
zijn tegenstander werd steeds verder weggedrukt en naarmate er meer stukken van het bord verdwenen werd het zwarte voordeel steeds tastbaarder, in het eindspel haalde Ulli de vis op het droge.
Natuurlijk had hij op deze wijze al etliche GMs verhauen. Een andere eindspelspecialist, Jan, speelde geen bijzondere opening maar er was zoals altijd sprake van een voordeeltje. Toen zijn jonge tegenstander meer wilde dan eeuwig schaak, sloeg Jan ongenadig toe. Met zeven spelers haalden we dus 5½e punt binnen, een mooie score voor het saldo aan bordpunten. De tweede teams van De Variant en HMC moeten we nog boven ons dulden maar we kunnen de race om het kampioenschap hopelijk nog lang volhouden.

Tweede team

Het tweede team leed een ruime 6-2 nederlaag tegen WLC Eindhoven.

15. oktober 2005 Ronde 2

Bord WLC Eindhoven 1 Vianen/DVP 2 6-2
1. P. Kalisvaart R. Schreurs 1-0
2. F. Albers P. Vd Wijst 1-0
3. P. Buijs W. Willems 1-0
4. J. Mascini M. Sonnenberg 0-1
5. G. Bollen H. Reitsma 1-0
6. R. Copic A. Janssen 1-0
7. H. Wilbrink A. Arntz 1-0
8. A. Kok L. Kremers 0-1

Geen succes derhalve tegen een van de vermoedelijke zwakkere tegenstanders (promovendus).
- Raymond heeft het langst volgehouden, bijna volledige speeltijd, maar stond laatste uur al verloren.
- Pieter gaf een stuk cadeau (terugslaan met f-pion kon niet, stond gepend).
- Wim probeerde het weer via aanvalsspel, maar kwam er niet goed uit.
- Martijn had nachtdienst gehad, maar 5 uur geslapen, maar won wel
- Hylke kreeg een angstgegner (ook jeugdspeler tegen) (‘zeg me niet dat ik op bord 5 zit zei hij tegen Raymond…’) en verloor o.a. door een overziene kleine combinatie (Dh6 Dxh2, Kxh2 Pg4+ en Pxh6)
- Ik werd zelf via een koningsaanval overspeeld (zie het aankomen en kan er niks tegen doen, frusterend)
- Arnout ging aanvankelijk redelijk dacht ik, maar plotseling stonden wel 2 torens op de 2e en 3e rij
- Berrie deed het goed en drukte zijn tegenstander na snelle dameafruil weg en won verdiend.

Derde team

Vianen 3 moest ook het onderspit delven met een nipte nederlaag tegen De Combinatie 3 Asten.

15. oktober 2005 Ronde 2

Bord De Combinatie 3 Asten 1415 Vianen/DVP 3 1387 3½-2½
1. NO Peter van Hoek 1376 0-1
2. Kees van Pelt 1558 Robin Hermanussen 1454 1-0
3. Arie v/d Boomen 1450 John Hermans 1505 ½-½
4. Koen Schlangen 1426 Cor van Berkel 1214 1-0
5. Hans Jacobs 1514 Nico Frowein 0-1
6. Jos Schlangen 1126 Jaap Stork 1-0

U kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. U kunt een bericht achterlaten, of een trackback geven op uw eigen site.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>